Mücver dengeli bir diyetin parçası

 

Mücver, besin değeri yüksek sebzelerle hazırlanır ve içeriğindeki sebzeler sayesinde farklı vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırır. Mücver malzemeleri arasında en sık kullanılan kabak ve patates lif bakımından zengindir ve tok tutma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda, yumurta ve un da mücverin yapısını sağlamlaştırırken içerisine eklenen yeşillikler ve baharatlar lezzetini artırır. Sağlıkla doğrudan ilişkilendirilmese de mücver, dengeli bir diyetin parçası olarak değerlendirildiğinde, özellikle sebzelerin tüketimini artırmanın lezzetli yollarından biri olarak ön plana çıkar.

Bu lezzetli yemeği hazırlarken, malzemelerin tazeliği ve kalitesi önem taşır. Mücverin lezzetini ve besin değerini artırmak için mümkünse organik sebzeler kullanılabilir. Malzemelerin doğru oranlarda karıştırılması ve kızartma tenceresi içinde uygun sıcaklıkta pişirilmesi, mücverin dışının çıtır, içinin ise yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Bu süreç, mücverin besin değerini korumaya da katkıda bulunur, çünkü aşırı pişirme bazı vitaminlerin kaybına neden olabilir.

Kabak Mücveri

Malzemesi :

İki orta boy yeşil kabak

İki üç tane taze soğan

Bir tane kapya biber (varsa,şart değil)

İki yemek kaşığı dolusu yulaf unu ( veya iri olarak severseniz yulaf ezmesi )

İki yemek kaşığı dolusu tam buğday unu (beyaz un da olabilir)

Dört tane bütün yumurta (kıvamına bakarak yumurta çoğaltılabilir)

Yarım kg süt

İki yemek kaşığı dolusu yoğurt(ev yoğurdu veya kaseyle alınmış fark etmez)

Tuz,karabiber,kırmızı pul biber,kuru nane (yaş nane varsa incecik doğranmış)

Bir tatlı kaşığı karbonat(tüm malzemeye en son ilave edilecek)

Kavun varsa servis tabağına  servisten az önce bir kaç dilim (şart değil)

İki yemek kaşığı tereyağı (tercihiniz zeytin yağı olursa keyfe kalmış)

 

Yapılışı :

Tüm kuru malzemeleri karbonat hariç bir kasede iyice karıştırıp bir kenara bırakın. Kabakları rendenin cips tarafıyla rendeleyin,büyükçe bir kasede kuru malzemelerle harmanlayıp önce sütü yoğurdu sonra sütü ilave edip güzelce karıştırın. Fırında yapacaksanız önceden 70 derecede ısıtın fırınınızı. Ocakta yapmak isterseniz orta boy bir yapışmaz tava (pilav tenceresi veya karnıyarık tenceresi olabilir yapışmayan malzemeden olması şartıyla)tereyağının yarısı üzerine yarısı alta gelecek şekilde kabın dibine yayın, aynı şekilde zeytin yağını da yarısı üzerine yarısı alta gelecek şekilde kabın her yerine hatta kenarlarına da sürün.Malzemenizi yeniden gözden geçirip eksiği var mı diye baktıktan sonra karbonatı atıp hızlıca karıştırarak pişireceğiniz tepsiye yayın. Önce biraz harlı sonra altını hafifçe kısarak kapağı kapatmadan (ocak üstündeyse ara sıra çevire çevire altını tahta spatülle kontrol ederek) pişirin. Pişme süresini kızarmasına  bakarak siz tayin edersiniz..Fırındaysa zaten üstü altı aynı anda açık olacağından eşit şekilde pişecektir.

Unutmadan tüm malzemeyi pişirmeye başlamadan önce dilediğiniz ve sevdiğiniz susam, biberiye,çörek otu,kekik,karabiber,toz ya da irice kırmızı biber,belki kimyon,zencefil serpiştirmeyi ihmal etmeyin. Bildiğiniz gibi toz baharatların hepsi ayrı ayrı birer lezzet ırmağı olup nefaseti arttırmada ustadırlar.

Sıcak olarak servis yapabileceğiniz gibi sonradan dilimlenmiş ısıtarak da sunabilirsiniz. Hatta buz dolabınızdan(Derin dondurucuda zaten zamanı size kalmış) çıkarıp ta yiyebilirsiniz. Ailecek  ya da tek başınıza da olsanız nefis oluyor tavsiye ederim..

Sunum olarak hele hele konuklarınız varsa kavun dilimleriyle tadı mükemmel olacaktır. Kavun yerine irice doğranmış domates dilimleri,ince ince salatalık veya havuçlar,taze soğan,roka,tere,reyhan,marul yaprakları ile çeşitleri arttırıp sofranızın iştah açıcı bir görünüm almasını sağlamak da sizin tercihinizdir.Sevgiyle yapılmış her ürün gibi sizin ellerinizden çıkmış yemekler yine severek beğenerek tüketilecektir muhakkak. Afiyet olsun..

Füsun Orbay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu