Kuşadası Mübadele Evi

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı’nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

“Nerelisin  ?” diye sorulduğunda  en kısa cevap , ” doğduğum ve büyüdüğüm , çocukluğum ve gençliğimin geçtiği  yer  ” olarak tanımlanır.

 Anavatan ‘a geldikleri  günden itibaren  komşu vatana  duyulan hasret ile  bir çok il ve ilçede dernek , vakıf altında  birleşen  Mübadiller Aydın da , Didim , Güzelçamlı ve Kuşadası ile  Germencik- Mursallı da dernek çatısı altında toplanarak  ortak anılar ortak dostlar ve yaşanan acı tatlı geçmiş ortak anıları  yad ediyorlar.

Bu derneklerden biri de, 2008  yılında kurulan  tam adıyla “Kuşadası  Selanik Mübadillleri  ve Rumeli Göçmenleri  Derneği” . İlçe merkezinde  Camiatik mahallesi İki oluklu semti Yıldırım Caddesi’nde bulunan tarihi bir konakta faaliyetini sürdüren derneğin başkanlığını Ahmet Altunsay  yürütüyor.

Çeşitli alt zümreler oluşturularak her hafta bir faaliyetin bu zümreler eliyle yapıldığı  yazarlar, şairler, mübadale tanıklarının yaşanmış  aile öyküleri ile düzenlenen etkinliklerde Kuşadası ve çevresindeki mübadiller bir araya geliyorlar.

Gönüllü olarak hazırlanan ikramlar ile daha da keyifli sohbetlerin yapıldığı konağın , zemin katında idari bina  , kütüphane ve mutfak ile ikinci el eşya satış  bölümü yer alıyor. 1. katı ise “Mübadil Anıevi”ne dönüştürülmüş .Mübadele günlerini yansıtan her türlü eşyanın yer aldığı   salon ve odalarda , giysiler, fotoğraflar , anıevine bağışlanan objeler ile 100 yıllık mübadelenin öyküsü ziyaretçilere sunuluyor .

“Her ay bir konuk” zümresinin başkanı Ziraat Mühendisi Hüseyin Yılmaz  mübadil anılarını anlatan , kitap yazan konukları misafir ediyor. Üyelerinin doğum günü, 23 Nisan , 19 mayıs,  30 Ağustos ve 29 Ekim  gibi Milli  bayramlarda özel anma toplantıları yapılan dernek tüm giderlerini aidatlar ve bağışçı gönüllülerden karşılıyor.

Düzenledikleri Mutfak ve gastronomi etkinliği, mübadil mutfağı , iki yakadan ezgiler  sunan  Mübadil Korosu ile hayli ilgi toplayan  Kuşadası Mübadil Derneği  bir şölen tadında  etkinlikleri ile tüm Kuşadası ve Aydın’ın ilçelerindeki vatandaşların büyük ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Mehmet Özçakır

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu