Bodrum’da Müze Evi’nde hala yaşıyor
Türk Sanat Musikisinin yarım asırlık dönemine damgasını vurmuş ünlü sesi Zeki Müren yolu Bodrum’a düşenleri İçmeler yolunda Kumbahçe mevkiindeki kendisinin adını taşıyan cadde üzerinde anılarıyla sizi karşılıyor.
Zeki Müren Sanat Müzesi , Muğla’nın Bodrum ilçesinde deniz manzaralı ve tepeden ilçeyi gören meşhur Halikarnos Disco nun hemen 50 mt karşısında , yakın tarihimizin , kişiye özel bir etnografya müzesidir.
Türk sanat müziği sanatçısı Zeki Müren’in ölmeden önce hayatının son yıllarını geçirdiği ev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenip 8 Temmuz 2000 tarihinde ziyarete açılmıştır.
06 Aralık 1931 de Bursa’ da doğan Zeki Müren, Klasik Türk Müziği alanında yeni ve değişik bir sanat kimliği yaratmış, basının ve halkın ilgisini sürekli canlı tutmuştur.
“SANAT GÜNEŞİ “ ünvanı da verilen sanatçı bu ünvanı Türkiye de en çok konser veren sanatçı olması nedeniyle almıştır.
Sanatçının çeşitli makamlarda 200 kadar bestesi arasından , Kürdil-i hicazkâr makamında vals usulündeki “ MANOLYA” 1955’te Türkiye’de verilen ilk Altın Plak ödülünü kazanmıştır.
Müren her yaz geldiği ve bir anlamda ilçenin tanıtımında büyük rol oynadığı yıllarda Bodrum’u adeta meskeni kabul etmişti. Bodrumlular da “ paşa “ ünvanlı bu sanatçımızı bağrına basarak hemşehrileri olarak kabul etti.
Sanatçı 24 Eylül 1996’da TRT İzmir Stüdyolarında ödül töreni ve “Batmayan Güneş” adlı Zeki Müren Belgeseli’nin çekimleri için geldiğinde , çekim hazırlıkları sırasında fenalaşarak hayatını kaybetti.
Zeki Müren bugün Müze haline getirilen evini , 1977 yılında sosyolog Fatma Mansur’dan 1 milyon 200 bin liraya satın almıştır.
Tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı’na ve Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayan Zeki Müren Müze Evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.8 Haziran 2000 tarihinde de Bakanlıkça aslına sadık kalınarak , yapılan restorasyon sonucu Müze haline getirilip ve ziyarete açılmıştır.
Sanat güneşinin evi iki katlı olup, ön ve arka tarafta bahçesi bulunmaktadır. Sanatçı sağlığında, evin yalnızca alt katını kullandığından , Kültür Bakanlığı yetkilileri gerçeğine sadık kalarak, alt katı sanatçının yaşadığı şekliyle dekore edip üst kata müze görünümü vermişlerdir.
Evin girişinde sizi ilk olarak Manolya çiçekleri karşılar. Zeki Müren’in en sevdiği çiçeklerden olan manolya evinin bahçesinde her yeri sardığından adeta bir cennet bahçesi içinden geçiyor duygusu yaratır.
Evin ön bahçesinde bir camekan içinde sergilenen Zeki Müren’in Regal marka kırmızı arabası var. Evin yine ön bahçesinde bir de Zeki Müren heykeli dikilmiş.
Evinin bahçesinden hala sanki hayranlarını ve ziyaretçilerine sıcacık tebessümüyle karşılayıp, selamlıyor.
Ziyaretçiler , bahçedeki bu heykel ile bir hatıra fotoğrafı çektirmeden , Zeki Müren Sanat Müzesi’nden içeriye girmiyor.
Eve girdiğinizde kısık sesle fonda çalan Zeki Müren şarkıları , bir kıyıdan köşeden sanatçının sizi karşılamaya geleceği hissine kapılmanıza neden oluyor.
Girişte sizi güzel bir antre karşılıyor. Son derece zarif ve sade bu antrenin hemen sağ tarafından ilk olarak evin oturma odasına giriliyor.
Sanatçının renkli ve hareketli yaşantısının aksine , evinde gösterişten uzak ve sade bir yaşantı tercih etmiş olması ile dikkat çekiyor.
Zeki Müren bu odada genellikle gazete okuyarak ve şiir yazarak vaktinin büyük bir kısmını geçirirmiş. Evine gelen konuklarını bu odada ağırlar ve sanat üzerine söyleşiler yaparmış.
Ayrıca sanatçı nazara çok inandığı için oturma odasında birçok nazar boncuğu bulundururmuş. Özellikle hayranlarından ve dostlarından gelen hediyeler de evin birçok yerinde sergileniyor.
Sanatçının Mustafa Kemal Atatürk hayranlığını da evin birçok köşesinde yer alan Atatürk portreleri ile anlamak mümkün.
Oturma odasının yan tarafında ise sanatçının yatak odası bulunuyor. Yatak odası takımı ve yatağı sanatçının İstanbul’daki evinden getirilmiş. Diğer sergilenen tüm eşyalar sanatçının kullandığı orijinal kişisel eşyaları.
Yatak odasının ardından üst kata çıkmak için mutfaktan geçiyoruz. Sanatçının mutfağı da son derece sade ve gösterişten uzak.
Mutfağın ilerisindeki merdivenlerden çıkarak evin ikinci katına geçiliyor.
İkinci katta ise sanatçının hayranlarından gelen mektuplar, kişisel ve sahne fotoğrafları, sahne kıyafetleri ve sanat hayatı boyunca kazandığı bazı ödüller sergileniyor.
Aynı zamanda ikinci katta mükemmel bir manzaraya sahip güzel bir balkon var fakat burası ziyaretçiler için açık tutulmuyor.
Bu bölümde en çok dikkatinizi çekecek objeler şüphesiz ki Zeki Müren’in kendine has renkli ve albenili sahne kıyafetleri. Özellikle sahnede giydiği çizmeler ve takıları görülmeğe değer.
Bodrum’daki müze evi ile vefatından sonra da Zeki Müren gerçek bir sanat güneşimiz olarak bugün de sesi ve sanatıyla hala güneş gibi ısıtmaya devam ediyor
Mehmet Özçakır