Osmanlı’nın Kayıp Yılları
Boyut Yayınları’ndan bir koleksiyon kitap daha..
Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunu getiren Balkan Savaşları’nın ve o topraklarda yaşananların anlatıldığı “Rumeli’ye Elveda” belgeselinin kitap versiyonunu Taha Akyol hazırladı.Kitap Şükrü Hanioğlu, Zafer Toprak ve Richard Hall gibi değerli tarihçilerle yapılan mülakatlarla zenginleşti. Görülmemiş fotoğraf ve belgelerle desteklenen kitap Osmanlı’nın kayıp yıllarını gözler önüne seriyor.
Savaşın aktörleri, cepheler, arka plandaki siyasi gelişmelerle bir 19 yüzyıl Balkanlar panoraması çizen kitap, yakın tarihimizin bilinmeyenlerine ışık tutuyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun 500 yıl idare ettiği Rumeli’de birkaç hafta içinde çöküşünün askeri, toplumsal ve siyasi nedenlerine ışık tutarak önemli bir çalışmaya imza atan Rumeli’ye Elveda, yalnızca içeriği ve ebadıyla değil, sert kapaklı cildi, kaliteli baskısı ve özel kutusu içindeki sunumuyla da kusursuz bir koleksiyon eseri.
Kitabın genel yayın yönetmeni Bülent Özükan “Rumeliye Elveda “için şunları söyledi:
“Rumeliye Elveda Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük travmalarından biri.Osmanlı 500 ü aşkın zamandır hakimiyeti altındaki topraklardan kovuluyordu.Anadolu yollarında insanlık dramını yaşayan Türkler ve Osmanlı eliti Müslüman yöneticileri oldu. Osmanlı, Balkan travmasını yaşarken kendini imparatorluğun sonunu getiren Birinci Paylaşım Savaşı’nın içinde buldu. Ordularının dağıtıldığı dönemde önce İzmir sonra İstanbul ve Anadolu’nun kıyıları işgalleri yaşadı. Mustafa Kemal önderliğinde yeni Türkiye’nin kurucu kadroları ve yeniden yaratılan orduları doğuda Rusları, İngiliz vekaletiyle İzmir’i işgal eden Yunan güçlerini ağır mağlubiyete uğratarak 1922 Mudanya Ateşkes görüşmelerinde hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması önündeki tüm engelleri kaldırdı. Lozan Barış Görüşmeleri sırasında 30 Ocak 1923 ‘de Türk-Yunan Zorunlu Nüfus Değişim Anlaşması imzalandı. Türk-Yunan uyruklarının din temeli İnsan Takası anlamına gelen bu anlaşma milyonlarca insanın hayatını etkileyen bir başka travmayı yaşattı. Lozan Barışı, Modern Türkiye Devleti’nin kuruluş belgesini oluşturdu. Sonraki yıllarda batılı devletlerin deyimi ile Kemal’in Türkiyesi Kemalist ideolojiyle kurulan devletin ilk 15 yılını günümüz bilgi ve değerlendirmelerle kitaba dönüştü.Birbirinin tetikleyicisi bu dört koleksiyon kitap yakın tarihimizi merak edenler için paha biçilmez bilgi, belge ve çok özel fotoğraflar içeriyor.”
Berna Vatansever