Geleceğe açılan küresel bir kapı…
Gelecek, düşündüğümüz kadar uzak olmayan bilinmeyenlerle dolu. Geleceğin Müzesi ise insanlığın bu bilinmeyenleri yeniden değerlendirerek ve zamanda ilerleyerek toplu olarak başarmayı umduklarını sergiliyor. Bir hayalimin daha gerçeğe dönüşmesini anlatacağım size. 2071’i yaşayıp geri dönmenin hazzı ile.
Geleceğin bilimsel fikirlerinin sergilendiği “Gelecek Müzesi”, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde açıldı. 7 katlı sütunsuz anıt, dünyanın en güzel binalarından biri olarak nitelendiriliyor. 77 metre yüksekliğinde ve 14 bin metre Arap kaligrafisi ile aydınlatılan paslanmaz çelik bir cepheye sahip entelektüel merkez, bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki dünyanın en iyi beyinlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Dubai’yi gelişmekte olan teknolojiler için bir test platformu ve dünya çapında yetenekler, mucitler ve yaratıcı profesyoneller için de zamanımızın en büyük sorunlarını çözmek adına bir keşif üssü haline getirmiş bile.
Bu bağlamda benim için bir mucize üssü. Davet ve deneyimlemek çok değerli idi. Yenilikçi ve fütüristik fikirlerin sergilendiği müze, İnsanlığın geleceği için çözümler üretirken bilim, teknoloji ve inovasyon’daki en iyi beyinleri bir araya getiriyor. Müzenin her katı, uzay kaynaklarının geliştirilmesinden ekosistemlere, biyo mühendislikten, sağlığa, akıllı şehirlerden, sanal ve arttırılmış gerçekliğe kadar farklı bir odak noktasına sahip. Bu bağlamda kendimi şanslı hissettim.
Büyük Veri (Big Data), robotik ve yapay zekaya odaklanan müze, araştırma enstitüleri ve üniversitelerle beraber sağlık, eğitim, akıllı şehirler, enerji ve ulaşım gibi çeşitli sektörlere ayrılmış inovasyon laboratuvarlarının yanı sıra ortaklaşa yeni icat gelişen teknolojiler için test alanı ve dünyanın dört bir yanından başarılı yetenekler, mucitler ve yaratıcı profesyoneller için zamanımızın en büyük sorunlarını çözmek için bir keşif üssü olmaya aday. Çok yakında sizlerle tanıştıracağım “Güneşli Projesi “şimdiden Gelecek Müzesi’nin başarılı projeleri arasına girdi bile.
“Müze, yarını gören gözdür. Yapının kalbindeki boşluk, gelecekte keşfetmeye çalıştığımız bilinmeyeni temsil ediyor.”
Killa Design tarafından tasarlanan müze, bilim ve teknoloji temaları etrafında şekillenen “yaşayan bir laboratuvar” olarak tanımlanıyor.
Binanın üzerinde bulunduğu yeşil plato BAE mirasının ayrılmaz bir parçası olan, ülkenin doğal çeşitliliğini yansıtan yaklaşık 100 ağaç ve bitki türünü de barındırıyor. Yerel çevre koşullarına iyi uyum sağlayan, palmiye ve akasya ağaçlarına sahip bahçe, akıllı, otomatik bir sulama sistemi ile donatılmış ve yerel arı ve kuş popülasyon’larını destekliyor
Müzenin çevre düzenlemesi, çöl iklimine uyum sağlayabilen bu dayanıklı yerli bitki türlerini barındıracak şekilde özenle planlanmış. Bunlar, normalde Orta Doğu’nun kıyı bölgelerinde doğal olarak yetişen gür yapraklı bitkileri içeriyor.
Arap kaligrafisi ile süslenmiş 1.024 paslanmaz çelik kompozit panel ile kaplanmış. İkonik ve taklit edilemez dış cephesi ile müze, şimdiye kadar yürütülen en karmaşık ve iddialı projelerden biri. 1.024 panel, her panelin bir kilobaytı temsil ettiğini düşünen tasarım ekibinin bilinçli bir kararı. Dış yüzey, cephedeki kaligrafiyi vurgulayan 14.000 metre programlanabilir LED aydınlatma ile aydınlatılıyor. Kaligrafi, müzeyi “dünyanın en güzel binası” olarak nitelendiren Dubai Emirliği’nin Hükümdarı Muhammed bin Rashid Al Maktoum’un üç alıntısından oluşuyor.
“Yüzlerce yıl yaşayamayabiliriz, ancak yaratıcılığımızın ürünleri ardımızda bir miras bırakabilir. Gelecek, onu hayal edebilen, tasarlayabilen ve uygulayabilenlere aittir. Beklediğiniz bir şey değil, yarattığınız bir şey. İnovasyon entelektüel bir lüks değildir. Ulusların ve insanların tekamülünün ve gençleşmesinin ardındaki bir sırdır.”
Müze iç mekanında kolon bulunmuyor. 1.000 kişilik bir salon, 345 kişilik konferans salonu ve beş katlı galeri alanları bulunuyor. Ziyaretçi deneyimi, sanal ve artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve makine öğrenimi ile etkileşimleri, uzay araştırmaları ve Amazon yağmur ormanlarının dijital simülasyonu dahil olmak üzere belirli sergilerle sağlanıyor.
Okuyucuya Not: Kelimelerin eksik kaldığı bir deneyim oldu. Geleceği solumak, hissetmek, koklamak istiyorsanız mutlaka “Gelecek Müzesi”ni ziyaret etmelisiniz. En az bir ay önceden online bilet almak gerekiyor.
Müze : https://museumofthefuture.ae/en
Bilet : https://museumofthefuture.ae/en/book
Burcu Tuna