Dayanışma (mı)
Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen 1. İzmir Basın Kampı bugün sona eriyor. Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen 100 e yakın gazeteci Akarca sahilinde yer alan Teos Ormancı Tatil Köyü’nde perşembeden bu yana özellikle yerel medyanın sorunlarını tartışıyorlar.
“”Yol Arıyoruz” adını taşıyan etkinlikte çok önemli simalar konuşmacı olarak yer alıyor. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç “Basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesi, birbiriyle omuz omuza vermesi, güç katması, ‘ben’ demeden ‘biz’ demeyi öğrenmesi çok değerli.”diyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi “Demokrasiyi sağlayan en önemli güç basın olmaya devam edecektir.”diyor. Murat Atilla “Bazen şartlar öyle ağırlaşır ve yollar öylesine kapanır ki mecbur kalırsınız kendiniz bir yol açmaya.”diyor. Haluk Şahin “Büyük resmi görmeden, çıkış için var olabilecek yolları anlayamayız, yazboz değişikliklerle yetinmek zorunda kalırız””diyor. Özlem Gürses “ Finansal sürdürülebilirlik modelleri aramamız lazım, bunları konuşmamız lazım“diyor. İsmail Küçükkaya “Yerel Medyayı güçlendireceğiz”diyor.
Konuşmalarda dayanışma sözcüğü çok geçiyor. Ancak izlediğim kadarıyla İzmir yerel basınının bir kısmı kampa ilgi göstermemiş. Nerede İzmir’deki basın yayın dernekleri? İzmir’in günlük gazetelerinin, İzmir’in haber sitelerinin ve İzmir’in TV kanallarının yöneticileri nerede ? Çağrılmadık ki diyebilirler. Biz de çağrılmadık, zamanında kayıt olacaksınız..Sorarım size..Sorunlarımızın konuşulduğu böyle bir etkinliğe sessiz kalmak yakışıyor mu sizlere?
Kampta günlük gazete çıkıyor. Gazete esprilerle süslü. Renk katsın diye çıkarılmış. “Kamparagas” adını taşıyor. İşte Kamparagas’daki haberlerin birinden bir kaç satır..
“Basın kampının ilk paneli olan ve muhtemelen ilk etkinlik olması nedeniyle gereksiz bir heyecan yaratan ‘Yerel Medya Deneyimleri ‘ paneli hayal kırıklığı yarattı. Önce sistemi sonra kendilerini en son da okuyucuyu suçlayan katılımcılar sonra tekrar sistemi suçlayarak başladıkları noktaya geri döndüler. Moderatör Sinem Uğurlu’nun edebi dokunuşları paneli iyice içinden çıkmaz hale getirdi. Kampa Gaziantep’ten katılan yerel medya temsilcisi Cihat Öztürk “Meğer heryer Antep gibi kötü durumdaymış”diyerek panelden mutlu ayrılan tek gazeteci oldu”
Bu arada hala bilmeyenler için BAMAD’dan da söz edeyim. Ümit Kartal’ın Genel Başkanlığını yaptığı BAMAD iletişim alanındaki hak odaklı çalışmaları destekliyor, araştırmalar yapıyor, projeler geliştiriyor ve sektör bileşenlerine katkı sağlamaya çalışıyor. Dernek halkın haber alma hakkının sınırlarını genişletmek, medya alanındaki çeşitliliği savunmak ve alternatif iletişim kanallarını desteklemek için çalışmalar yürütüyor .Teknolojik gelişmelerin medyada etkin biçimde kullanılmasına destek veriyor. Her türlü baskı, sansür ve haksızlığa karşı biz gazetecilerin yanında oluyor, olmaya da devam edecek.
Erkan Sevinç
.