Morhis
“Bu kitap, ülkemizde yaşayan ve değer verdiğimiz Moris Karmona’nın anılarını bizlere sunuyor. Otizm farkındalığına fayda sağlayacak bu çalışma, toplumsal anlayışı güçlendirecek ve birçok aileye de ilham kaynağı olacaktır. Sevgili Moris, bu değerli mücadelede her zaman yanında olacağımı bilmeni isterim”
Bu güzel ifadeler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a ait. Bahsettiği kitap “Morhis”.. Sanatın pek çok alanında gördüğümüz Moris Karmona bir otizmli. Ancak köşesine çekilen biri değil başta Kedi Otizm Derneği olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev alan şiirden tiyatroya konserden yazın dünyasına her alanda başarılı olan bir kardeşimiz. Moris ile hayatını konuştuk bir yerde..
“Bugün Otizm Farkındalık Günü..Otizm tanısını nasıl aldın?”
“Çocukluğumdan beri çok hiperaktiftim ve yerimde duramıyordum. Özellikle sürekli evin içinde koşuyordum. Oturma odasında da duvarlar arasında gidip duruyordum. Anaokulundayken bazen öğretmenin sorularına cevap veremiyordum. Öğretmenlerin sürekli aynı oyuncaklarla oynamama engel olmasına üzülüyordum. Gittiğim ana okulu iki katlıydı. Zemin katındayken en sevdiğim oyun olan “el ele tutuşalım halkaya karışalım “adlı oyuna dahil olmak istediğim anda başka bir öğretmenin engel olmasından dolayı bağırıp kendimi hırpalamaya ve kapının camlarını yumruklamaya kalkışmıştım ki Hüseyin Nazlı Hocam bir nebze de olsa beni sakinleştirmişti. Bazı yiyeceklere karşı çok allerjim vardı, yapılan bazı yemekleri yemeyi reddederdim. Rahmetli annemin yaptığı börekleri okulda benim için yapılan patates kızartmalarını yiyerek bu sorunu aşmıştık. Su alımında da çok hassastım. Anaokulundayken resim derslerini severdim ama bazı malzemeleri paylaşmak istemiyor olmama rağmen diğer çocukların bu malzemeleri almak istemelerine hem üzülüp hem kızmış hem de kendimi yere atmaya kalkışmıştım. Okulda çok sıkılıyordum ve aklım hep evde olan annemdeydi. Çünkü ona kötü bir şey olursa ne yaparım diye düşünüyordum. Bu benzeri olaylar nedeniyle 1986 yılında otizm tanısı aldım.”
Moris Karmona, 28 Temmuz 1982 İzmir doğumlu. İlkokulu Alsancak Gazi İlkokulu’nda orta eğitimimi Özel Deniz Lisesi’nde tamamladı. Lise’yi Açık Öğretim Lisesi’nde okudu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu. O yıllarda otizme epilepsi de ekleniyor. 2004 yılının 19 Şubat günü annesini kaybettikten sonra hayatı değişti. Hayatını değiştiren olay ise 2005 yılında ev sahipliğini İzmir’in yaptığı Üniversite Yaz Spor Oyunları Organizasyonu’nda gönüllü olarak görev alması oldu.
“Üniversite organizasyonundan bir süre sonra tiyatro kurslarına başladım. Aslında ilk tiyatro deneyimim1992-1993 yılında Özel Deniz Lisesi’nde İngilizce tiyatro kursundadır. 2015’te Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Kursuna gittim. Sonra Sivil Toplum Kuruluşları’nda gönüllü olarak çalıştım.”
“Bu arada ödüllü bir kitap ta yazdın”
“2023 yılında Kedi Otizm Derneği’nin toplantısından sonra yönetim kurulu üyelerinden Ebru hanım “Bir kitap yazsana” demişti ve ben de yazmaya karar vermiştim. Kitabımda yaşadığım akran zorbalıklarını , en kötü anılarımı tek tek kronolojik halinde yazdım.Tarihleri ve hatırlamış olduğum bazı olayları hafızamda tutabiliyorum. Yazın serüvenim Veysel Çolak yönetimindeki Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi’ne gitmemle başlıyor. 2015 yılında Dünya Şiir Günü’nün kutlandığı 21 Mart günü Özel Deniz Lisesi’nden çok saygıdeğer Hidayet Karakuş Hocamın aracılığıyla tanışmıştık kendisiyle. Artık sadece şiir değil gazetede köşe yazıları da yazıyorum”
“Kedi Otizm Derneği’nden söz edelim”
“Özellikle kabul, eşitlik, istihdam konularında çalışan Kedi Otizm Derneği’nin kurumsal iletişim sorumlusuyum. Bir gün Serap Dikmen Ahmetoğlu Hanım’la Hilltown’daki kahve dünyasında buluştuk. Serap Hanım dernek kurmaya karar vermişti. Ben de kendisine otizmli anneler için imza günü düzenleme önerisinde bulunmuş ve Karşıyaka Belediyesi’nin çalışanlarıyla kendisini tanıştırma sözü vermiştim. Bu kapsamdaki tüm etkinliklerin Kedi Otizm Derneği kurulduktan sonra gerçekleştirilmesi kararına varmıştık. Daha sonra Kedi Otizm Derneği’ne üye oldum. Otizm Derneği’nin zoom toplantılarında tüm okullarda özel bireylere yönelik empati eğitimi yapılmasından yana olduğumu belirttim. Asla pes etmeden, mücadele etmenin önemini vurgulayarak, arkadaşlarımızı seçerken nasıl ve nerelere dikkat etmekte olduğumuz konularına değindim, bu konularda özellikle dikkatli olmaya özel göstermeleri gerekliliğini anlattım.”
Moris Karmona artık otizmlilere yönelik hiçbir ayrımcılığın yapılmamasını istiyor.
Hepimiz istiyoruz !
Erkan Sevinç