Yıldızlar da kayar durmaz yerinde

Aralık ayının son günleri idi. Yeni yıla girmeye ramak kaldı. Önce yılların güçlüsü Modern Folk Üçlüsü’nde 12 telli gitarın sahibi Selami Karaibrahimgil aramızdan ayrıldı. 30 Aralık tarihinde ise Türk Müziği’nin kraliçelerinden eşsiz yorumcu Gönül Akkor vefat etti. 2025 yılına girdik,  acısıyla tatlısıyla iyi bir sene geçirmemiz için dileklerde bulunduk.

Tarih 2 Ocak’tı. Barış Manço’nun doğum günü, Barış abi derdi ya “Beni öldüğüm gün değil, doğum gününde anın” işte o tarih. Akşamüstü cep telefonuma bir mesaj geliyor. Ferdi Tayfur hayatını kaybetti. Bir anda inanamadım. Evet hastaydı, yoğun bakımdaydı. Ameliyatı başarılı geçmişti ama, aması var işte. Söz yazarı, besteci, yorumcu, yapımcı, şair, yazar, sinema oyuncusu olarak nesiller boyunca arabesk müzik adıyla bilinen oriental müziğiyle iz bırakan ve ortalığı kasıp kavuran Ferdi Tayfur aniden hayata veda etmişti.

Tayfur, benim hayatımda bambaşka bir insandı. Onun filmleriyle, onun şarkıları ile büyümüştüm. Çok şanslıyım ki konserini izleme şansını yakaladığım ender isimlerden. Sene 1983 yılıydı sanırım.  İzmir Fuarı yine yıkılmakta; Fuar Manolya Bahçesi, Fuar Akasyalar, Lunapark Gazinosu ve Fuar Ekici Över Gazinoları revaçta. Ekici Över’de tüm sanatçılar sahneye çıkmış ve programları bitirmişler. Yanılmıyorsam gecenin biri (01.00) tüm saz heyeti yerine almış kemancılar bir yerde. Doğu ve batı enstrüman çalan müzisyenler bir yerde. Herkes Ferdi Ferdi Ferdi, diye tempo tutmaktaydı. Sahneye minderler fırlatılmaktaydı. Derken saz heyeti giriş yaptı hep birlikte bir kreşendonla, sonra kemanlar devam etti. Ama Ferdi yok, sonra yüksek bir ses belirdi.

Bir duamız vardı Tanrı’dan bizim

Ayrılmasın diye birleşen ellerimiz

Hayaller kurardık gelecek için

Hani ölümsüzdü yüce sevgimiz?

Sonra Tayfur perdenin arkasından koşar adımlarla gelir ve ayaklarda alkışlanırdı, herkese selam verirdi, sağa sola öne arkaya, orkestrayı gösterirdi. Daha şarkıya başlamaz uzun süre orkestra devam ederdi. Aynı şarkısını;

Her gecenin sabahında başım yine döner, döner

Getirmiyor seni bana, kısa kalıyor geceler, geceler

“Bir ben miyim?” diye baktım ki etrafıma

Hepsi doğuştan sarhoş

Benim gibi sevenler, sevip sevilmeyenler

Benim gibi sevenler, sevip acı çekenler

 Sonra konuşur ve programa devam eder, İkinci şarkısını da hatırlarım;

Gönül Oyunu parçasını seslendirirdi..

Bir yüzüme baktın bir boyun büktün

Sevginin zehrini gönlüme attın kalbime taktın

Mademki sonunda ayrılık vardı

Neden beni buldu beni ağlattı beni sızlattı

Karardı benim dünyam feryadımı duysana

Kayboldum bir meçhule ellerimden tutsana

Karardı benim dünyam feryadımı duysana

Kayboldum bir meçhule ellerimden tutsana

Seninki sevgi değil seninki aşk değil

Seninki gönül oyunu şu halime baksana

Seninki sevgi değil seninki aşk değil

Seninki gönül oyunu şu halime baksana

 Şarkıları ardı ardına seslendirirdi. Seyirci durmak bilmezdi. Tempolar, bağırışlar, tezahüratlar, bayılmalar olurdu. Sahnesi bittiğinde sabahın 4’ydü. Necla Nazır da sahneye çıkmıştı. Ara verildiğinde sahne onundu. Ferdi sahneye veda ederken yine “Benim Gibi Sevenler” şarkısı çalınır ancak bu sefer enstrümantal halinde devam ederdi. Ben gerçekten bu konuda şanslı isimlerden biriyim. Böyle kral bir ismi izlemeye gittiğim için.

Vefat ettikten sonra bir kişi çıktı Prens dedi ya Prens değil işte Kral’dı ,Kral.

Hele Ferdi Tayfur filmleri apayrı güzeldi. Almanya’da yaşayan biri olarak her cumartesi Export dükkanlarına gider, ya VHS video kaseti ya da Betamax video kasetlerini alırdık.  (Çünkü kiraladığımız bu filmler hafta içi alırsan, ertesi gün teslim etmek zorundasın. Ama hafta sonu alırsan cumartesi ve Pazar sende kalmakta ve pazartesi günü teslim edebilirsin.) Hele şarkılı filmleri seyretmek başkaydı. Ferdi Tayfur’un senaristi film yönetmeni, yapımcı ve oyuncu da olan Hulki Saner’in bünyesindeki Saner Video adına çektiği filmler  de sinemada seyirci hasılatı kırılmıştı. Hala bu hasılat kırılması mümkün değil. Saner Video için çektiği filmler şunlardı;

Çeşme

Batan Güneş

Derbeder

Yadeller

 Ferdi Tayfur’un filmlerini genellikle Temel Gürsu yönetmekteydi. Arada kendisi de misafir oyuncu olarak yer almaktaydı. Bir filminde ise abisi rahmetli ünlü oyuncu Tanju Gürsu da “Boynu Bükük” filminde yer almıştır. Sonrasında Ferdi Tayfur filmlerini genellikle Natuk Baytan ve Osman Fahir Seden yönetmiştir. Yine Ferdi Tayfur filmlerinde sesi ile hayat veren isim (sadece dört film dışında) tüm filmlerinde dublaj sanatçısı İzmirli Esen Günay olmuştur.

80’li yıllardan sonra Ferdi Tayfur filmlerini kendi yönetmiştir. Albümlerine, şarkılarına gelecek olursak eğer. Yine plakları hasılat rekorları kırmıştır. 80’li yıllar ve 90’lı yıllar zaten Ferdi Tayfur’un yıllarıydı. Yaptığı tüm çalışmalar listelerde bir numaraydı. Birçok parçasına cover yapıldı. Ve birçok müzisyen arkadaşlarımız şarkılarını seslendirdi.

Ceylan Köse / Sevgiler Çiçek Gibi ve Yüreğimde Yara Var

Sevinç Yurdem / Sende mi Leyla

Halil Sezai / Prangalar

Yıldız Tilbe / Dur Dinle Sevgilim

Zakkum / Hatıran Yeter

Ziynet Sali / Bana da Söyle

Rober Hatemo/ Canına Okuyacağım

Murat Boz / Merak Etme Sen

Ogün Şanlısoy / Bende Özledim

Melek Mosso / Bana Sor

Bunun yanında yine bir dönemin ünlü isimleri de Ferdi Tayfur şarkılarını kasetlerinde ve plaklarında seslendirmiştir. Bunlar içinde Gülden Karaböcek en iyi Tayfur bestesi söyleyen sanatçılarımızdan biridir. O dönem aynı plak firmasında yer almaktaydılar (Elenor Plak). Bunun yanında Semiha Yankı,  Biricik, Kamuran Akkor, Güngör Bayrak, Ercan Turgut, Gönül Yazar, Huri Sapan albümlerinde Tayfur şarkılarını seslendirirken, Cengiz Coşkuner de gitarıyla enstrümental albümlerinde yer vermiştir.

Ferdi Tayfur hiçbir zaman unutulmayacak. Bu dünyadan gerçekten “Bir Kral Ferdi” geçti. “Bir Ferdi Abi” geçti. 9 kez altın plak ve sayısız ödül, 250’ye yakın söz ve bestesi 100’e yakın albümü 400’den fazla eseri ve 34 adet filmi ile Türkiye’nin en büyük şöhreti, kırılmayan rekorların sayısız ödüllerin sahibi Ferdi Tayfur.

Son söz olarak da bir şarkısıyla veda etmek isterim.

Bir yazı var kaderimde

Karadan daha kara

Gel son defa göreyim

Belki çıkmam sabaha

Güneş belki doğacak

Belki de doğmayacak

Biliyorum bu son sabah

Seni benden koparacak

 Gerçekten de bu sözler gibi sabaha çıkmadı ve güneş de doğmadan aramızdan ayrıldı Kral Ferdi.

Eray Bozkurt

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu