Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 21 maddelik Siber Güvenlik Kanunu, “basın ve fikir özgürlüğü”ne yeni sınırlamalar getirdiği gerekçesiyle eleştiri konusu oldu.

Genel Kurul’da kısmi değişikliklere gidilse de, gazetecilik meslek örgütleri ve muhalefet, yasadaki belirsiz ifadelerin, özellikle basın ve düşünce özgürlüğüne dönük yeni bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.

CHP, yasanın birçok hükmünün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapacak.

Kabul edilen yasa “Türkiye’nin siber güvenliğini güçlendirmek, olası iç ve dış tehditleri belirleyip siber uzay gücüne yönelik iç ve dış tehditlerin tespiti, her türlü kurum ve kuruluşun siber saldırılara karşı korunması” gerekçesiyle hazırlandı.

Milli Güvenlik Kurulu benzeri bir “Siber Güvenlik Kurulu” oluşturulmasını öngörüyor.

Ayrıca 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Siber Güvenlik Başkanlığı’nın görev ve yetkilerini belirliyor.

Başkanlığın, siber tehditlerle mücadele etme, siber tehdit istihbaratı elde etme, oluşturma ve paylaşmayla zararlı yazılım inceleme faaliyetlerini yürütmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği kurulda çeşitli bakanlar, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı’nın yer alması planlanıyor.

 TGS Ankara Şubesi Başkanı Sinan Tartanoğlu “Doğrudan doğruya ‘içerik’ dendiği için basın ve ifade özgürlüğü açısından ayakları daha sağlam yere basan bir tehlike haline gelmiş oluyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu