Ege pamuğu çok ayrıcalıklı
Pamuk ve tekstil sektörünün Akdeniz’deki lider isimleri, İzmir Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 7. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği’nde bir araya geldi. Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan gelen uzmanlar, pamuk üretiminden ticarete, sürdürülebilirlik projelerinden tekstil süreçlerine kadar tecrübe paylaşıldı. Etkinlikte konuşan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin Avrupa’daki lider konumunu vurgulayarak, iklim değişikliğinin sektöre etkilerini anlattı. Yunanistan ve İspanya’dan gelen uzmanlar ise, sürdürülebilir üretim için iş birliğinin önemine değindi
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk sektörünün Akdeniz coğrafyasındaki önemini beliterek, Türkiye’nin Avrupa’daki lider konumunun altını çizdi. Kestelli “Pamuğun temel hammadde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, Türkiye’nin; geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de bu sektörün en önemli küresel oyuncularından birisi olmayı sürdüreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz”
Konuşmasında iklim değişikliğinin sektöre etkilerini de değerlendiren Kestelli, Akdeniz coğrafyasının kuraklık, ani yağışlar ve aşırı sıcaklar gibi çevresel sorunlarla mücadele ettiğini belirterek “Yaklaşık yedi milyon kişinin hayatını kaybettiği Covid-19 pandemisi ve neden olduğu küresel ekonomik istikrarsızlık işlerimizi derinden etkiledi.Yakın coğrafyamızda yaşanan, nereye ulaşacağı ya da ne zaman biteceği belli olmayan savaşlar da ciddi bir tehdit olarak bizleri etkiliyor. Çok daha uzun süre önce etkilerini görmeye başladığımız ama son yıllarda şiddeti artan iklim değişikliği de küresel bir sorun olarak karşımızda ve çözümü için topyekûn bir mücadele gerekiyor. Nitekim, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2024 yılı Global Riskler Raporuna göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın karşı karşıya kalacağı en önemli 10 riskin 5’i çevresel sorunlardan oluşuyor” ifadelerine yer verdi.
Kestelli, Ege Bölgesi’nin dünya çapında kaliteli pamuk üretimiyle tanındığını ifade ederek, “Ege Pamuğu, ‘%100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir’ etiketiyle bir marka haline geldi. İzmir Ticaret Borsası olarak 1891’den bu yana pamuk ticaretinin merkezinde yer alıyoruz. Uluslararası standartlara uygun pamuk analiz laboratuvarlarımız ve lisanslı depolarımız ile sektöre destek sağlamaya devam ediyoruz” dedi.
Etkinlikte konuşan, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bülent Uçak 2024/25 sezonunda Ege Bölgesi’nde 189 bin ton pamuk üretimi hedeflediklerini belirtirken, pamuk fiyatlarının üreticileri memnun etmediğini ve ihracatın son yıllarda arttığını açıkladı. Uçak, sektörde yaşanan zorluklara rağmen, tohum ıslahı çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi
İklim koşulları kalitede sorun yaşatmadığını söyleyen Uçak, “Türkiye’de ekim alanları yüzde 5 artarken, ortalama verim kuraklığında etkisi ile yüzde 7 geriledi. Başta Şanlıurfa, Diyarbakır ve Antakya olmak üzere diğer bölgelerimizde ise 640 bin ton üretim olacağını öngörüyoruz. Ancak önemli bir sorunumuz pamuk fiyatlarının üreticilerimizi memnun etmemesi. Bugünlerde fiyatlar Cotlook A Endeksine göre yaklaşık yüzde 5-10 daha düşük. Umarım bu durum gelecek yıl pamuk üretimimizi etkilemez” diye konuştu.
Tohum ve ıslah çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Uçak, “Küresel iklim değişikliğinin pamuk üretiminde neden olduğu riskleri minimuma indirmek amacıyla susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı, aynı zamanda tekstil sanayinin ihtiyacı olan kalite parametrelerine sahip tohum ıslah çalışmalarına ağırlık vermeliyiz.Rekabet gücümüzün korunabilmesi için yıllık en az 1 milyon ton pamuk üretim hedefimizi gerçekleştirecek çalışmalarımıza devam etmeli, daha çok proje üretmeli, bunun içinde işbirliklerimizi artırmalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.