Çukurova Uluslararası Havalimanı açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı tamamlanan ve ‘Türkiye’nin havacılığa yeni imzası’ olarak tanımlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Erdoğan açılıştaki konuşmasında, “Havalimanımızın Adana ve Mersin ile birlikte tüm bölgemize ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. Bu önemli eserin bölgemize kazandırılmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Bugün Mersin ve Adana’nın yanı sıra geniş bir alana hizmet verecek vizyon projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün Yenice’mizden tüm dünyaya yeni, modern ve estetik bir kapı açıyoruz. Çukurova’nın eşsiz güzellikteki sembollerinin her köşesine işlendiğini görüyoruz. Çukurova Havalimanımızın yıllık kapasitesi 9 milyondur. Terminal alanı 110 bin metrekarelik büyüklüğe sahiptir. 3 bin 500 metre uzunluğu ve 60 metre gövde genişliğindeki ana pistine en geniş gövdeli uçaklar iniş ve kalkış yapabilecektir. Yardımcı pist de vardır ve tüm bunlarla birlikte 2 adet yüksek sürat taksi yolu. 48 uçak kapasiteli 279 bin metrekare apronu, 21 uçak kapasiteli 56 bin metrekare genel havacılık apronu ve birçok donanımıyla havalimanımız en üst kalitede donatılmıştır” ifadelerini kullandı.

“Bu bölgenin simgeleri kullanıldı”

Erdoğan, havalimanı yapılarken bölgenin simgelerinin kullanıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Havalimanımızın inşasında bölgemizin sembollerini ve mimari özelliklerini kullanmaya ihtimam gösterildi. Bu toprakların simgesi pamuk motifleri ve turuncu rengi havalimanı süslemesinde tercih edildi. Akdeniz’de yaşayan tüm kardeşlerimizin benimseyeceği bir yaklaşımla Çukurova Havalimanımız inşa edildi. Son yıllarda ülkemize kazandırdığımız pek çok eseri kamu özel olarak tamamlıyoruz. Sadece ülkemizin altyapı eksiklerini süratle gidermekte kalmadık Türkiye ekonomisine ciddi katma değer oluşturduk. Her bir köprü, otoyol, havalimanı yatırım rakamlarının çok çok ötesinde ekonomik kazanç sağladı. Çukurova Havalimanımızın yapımında da aynı yöntemi uyguladık. Toplam yatırım miktarı 608 milyon 500 bin avrodur. Devletimiz buradan 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin avro kira bedeli elde edecektir. Bu sadece kira bedeli olarak devletimizin kasasına girecek tutardır. Havalimanımız tüm Çukurova’nın ticaretine, turizmine ve ekonomik hayatına önemli katkılar yapacak.”

Erdoğan, havalimanının 3 bin kişiye istihdam sağlayacağının altını çizerek, “Adana’ya uzaklık 35 kilometre, Mersin’e 40 kilometredir. Havalimanımız Mersin ve Adana’dan hem otoyol hem de D-400 üzerinden kolay ulaşım imkanına sahiptir. Osmaniye ve Niğde’ye yakınlıkla 5 milyon insanın kullanımına hizmet verecek. Bağlantı yollarının çalışmalarına başlamıştık. Havalimanına konforlu, güvenli ve hızlı erişim sağlamak amacıyla proje kapsamında toplam 258 metre uzunluğunda 8 tek köprü, 90 metre uzunluğunda 2 çift köprü inşa ettik. Yol sayesinde vakitten 494 milyon lira olmak üzere 578 milyon lira tasarruf edeceğiz. Mersin, Adana, Gaziantep hızlı tren hattına entegre ediyoruz. Hat tamamlandığında saatte 200 kilometre hıza ulaşabilecek Mersin-Adana arası 35 dakikaya inecek. Adana veya Mersin’den trene binen kardeşlerimiz 23 dakikada havalimanına varacak. Sanayi ve ticaret bölgelerinden gelen ürünleri buradan tüm dünyaya göndereceğiz. Hem Adanalı hem Mersinli vatandaşlarımız çok kısa sürede bu eserin ne kadar isabetli bir yatırım olduğunu göreceklerdir. Havalimanımız bölgedeki işletmelerimizi daha geniş pazarlara açarak, acil ve kritik malzemelerin süratle teslimini yaparak ticaretimizin gelişmesine, ekonomik hayatın güçlenmesine yardımcı olacaktır. Çukurova bölgemizin ürettiği tarım ürünleri artık gecikmeksizin müşterilerine ulaştırılabilecek. Bu büyük eserin inşasında emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Şakirpaşa Havalimanı bölgeye eğitim merkezi olarak hizmet verecek”

Erdoğan, Şakirpaşa Havalimanı’nın bölgeye eğitim merkezi olarak hizmet vereceğini vurgulayarak, “Hangi siyasi partiye gönül verirse versin bütün vatandaşlarımızın böyle bir yatırımdan kıvanç duyması gerekir. Yeniliklere alışmak için zamana ihtiyaç vardır. Yeniye uyum sağlamak elbette vakit alır. Bazı vatandaşlarımızın dile getirdiği hususları doğal karşılıyoruz. Artık bu huyu bırakmanız lazım. Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatacağız diyorlar. Böyle bir şey yok. Aydın’da bizim bir eğitim merkezimiz var. Şakirpaşa Havalimanı eğitim merkezi olarak bölgeye hizmet verecek. Kapatma diye bir şey söz konusu değil.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu