“Altın Boğa Ödülleri” sahiplerini buldu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB), bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirdiği Altın Boğa Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Altın Boğa Ödülleri, sermaye piyasalarının gelişmesine, bilinirliğinin artırılmasına katkıda bulunmayı ve sektör profesyonellerinin başarı hikayelerini kamuoyunda görünür kılmayı amaçlıyor.
Eski Başkan Öztop’a teşekkür, yeni başkan Karagöz’e başarı dilekleri
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, TSPB Altın Boğa Ödülleri töreninde konuştu. TSPB’nin 28 Mayıs’ta yapılan olağan genel kurul toplantısında başkanlık görevini Pamir Karagöz’e devreden İbrahim Öztop’a teşekkür edip, QNB Finans Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü Pamir Karagöz’e de yeni dönem için başarı dileyip “Sayın Pamir Karagöz ile de piyasamızı geliştirecek önemli projelere imza atacağız” dedi.
Gönül, bugün itibarıyla pay senedi yatırımcı sayısının, 8,5 milyon seviyesinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “2023 yılında 54 şirketin halka arzı gerçekleşti. Bu sayı ilk beş aylık süreçte 18 oldu. Şirketler de piyasadan 2023 yılında 79,3 milyar TL, 2024 yılının ilk beş aylık döneminde de 40,3 milyar TL fon sağladı. İlk beş aylık süreçte, sadece halka arzlarla değil bunun yanında 17 şirket de bedelli sermaye artırım yoluyla piyasadan yaklaşık 13,5 milyar TL fon temin etti. 2024 yılının başından bugüne kadar borçlanma piyasasından sağlanan fon tutarı TL cinsinden yaklaşık 760,7 milyar TL’dir. Söz konusu fonun 263 milyar TL’si yurt içi borçlanma yoluyla 498 milyar TL’si yurt dışı borçlanma yoluyla sağlandı. 2024 yılının geri kalan kısmında da şirketlerin hız kesmeden sermaye piyasamızdan fon temin etmeyi sürdüreceğini tahmin ediyoruz.”
“Sektör olarak var gücümüzle çalışma sorumluğunu üstleniyoruz”
Sermaye piyasalarına yönelik yatırımcı ilgisinin yanı sıra şirketlerin de sermaye piyasalarına ilgi gösterdiğini söyleyen Gönül, “Sermaye piyasalarına yönelik ilginin artması, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak için sektör olarak var gücümüzle çalışma sorumluğu yüklüyor” dedi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Altın Boğa Ödülleri’nin de sektör profesyonellerini motive ettiğini belirten Gönül, bu ödüllerin sektör içi dayanışma ve iş birliğinin güçlendirilmesinde önemli bir katkı sağladığını kaydetti.
Altın Boğa Ödülleri alanında markalaştı
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, ödül töreninde yaptığı konuşmasında, bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Altın Boğa Ödüllerinin alanında markalaşarak gelenekselleştiğini söyledi. Karagöz, “Üyelerimizin başarı hikayelerinin daha görünür olması ve bu başarıların tüm sektör için ilham kaynağı olması için 2016 yılında Birliğimiz tarafından başlatılan Altın Boğa Ödülleri’ni almaya hak kazanan tüm üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Sektörümüzün gelişmesinde katkısı olan başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul olmak üzere, üyelerimize ve sektörümüzün tüm temsilcilerine Birliğimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Teknoloji ve dijitalleşmenin sunduğu imkanları etkin bir şekilde değerlendiren sermaye piyasası kurumlarının yatırımcılara her geçen gün daha kapsamlı hizmetler sunarak sektörün gelişmesi ve büyümesinde etkin rol oynadığına dikkat çeken Karagöz, bu ürün ve hizmet çeşitliliği sayesinde sermaye piyasalarının son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim ivmesi yakaladığı ifade etti. Nisan sonu itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının yeniden 8 milyonları aştığını kaydeden Karagöz, şunları söyledi: “Geldiğimiz noktada, ülkemizdeki her 10 kişiden biri pay senedi yatırımcısı. Yatırımcı sayısı ve Borsa İstanbul’da işlem gören pay senetlerindeki artışa paralel yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları da 2024 yılı Nisan ayı sonunda 3 trilyon 508 milyar TLya çıktı. Pay senedi piyasamızın yanı sıra yatırımcılarımızın, portföy yönetim şirketlerimiz tarafından profesyonelce yönetilen fonlara olan ilgisinin de rekor düzeylerde geliştiğine tanıklık ediyoruz. Portföy yönetim şirketlerimizin yönettiği fonların çeşitliliği ve portföy büyüklükleri de önemli oranlarda artıyor. Bireysel emeklilik fonlarını da dahil ettiğimizde portföy yönetimi şirketlerimiz 20 milyona yakın vatandaşımızın birikiminin yatırıma dönüşmesini sağlıyor. Portföy yönetim şirketlerimizce yönetilen kolektif ve bireysel portföy büyüklüğü, Mart 2024 itibarıyla 4.2 trilyon TL büyüklüğe ulaştı.”
Yerli yatırımcının toplam finansal varlıklar içindeki payı yüzde 45’lerde…
Artan yatırımcı ilgisi ve piyasalardaki yükselmenin de etkisiyle yerli yatırımcılara ait; pay senedi, özel ve kamu borçlanma araçları ile diğer ürünlerden oluşan sermaye piyasası varlıklarının, toplam finansal varlıklar içerisindeki payının yüzde 45’e çıktığını belirten Pamir Karagöz, “Yatırımcıların yanı sıra şirketlerimizin de sermaye piyasalarımıza olan ilgisi artarak sürüyor. Aracı kuruluşlarımız 2019 yılından bugüne kadar olan dönemde 170’i aşkın şirketin halka arzına başarılı bir şekilde aracılık etti” dedi.
“Güçlü bir yatırım ekosistemi ile bölgesel merkez olabiliriz”
Sermaye piyasalarındaki tüm bu pozitif gelişmelere rağmen, gelişmiş ülkelerin sermaye piyasalarına bakıldığında daha gidecek uzun bir yol olduğunu belirten Karagöz, “Ülkemizde etkin, derinlikli ve güçlü bir yatırım ekosistemi kurup, sermaye piyasalarımızı bölgesel düzeyde bir merkez haline getirecek potansiyele sahibiz. Yatırımcılarımızı “odağa” koyan bir felsefeyle hızlanarak, hedeflerimize ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok” diye konuştu.
9.TSPB Altın Boğa Ödülleri sahiplerini buldu
Gelenekselleşen ve bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Altın Boğa Ödülleri’nde 5 kategoride 20 daldaki ödül, sahiplerine verildi. TSPB Altın Boğa Ödülleri’ni alan kategori ve kurumlar şöyle;
ARACILIK FAALİYETİ
- Borsa İstanbul Pay Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2023
YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2023
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
- Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası İşlem Hacmi Lideri-2023
YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Kaldıraçlı İşlemler İşlem Hacmi Lideri-2023
GCM YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
KURUMSAL FİNANSMAN FAALİYETİ
- Pay İhracına Aracılık Lideri-2023
YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Özel Sektör Borçlanma Aracı İhracına Aracılık Lideri-2023
AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Kira Sertifikası İhracına Aracılık Lideri-2023
TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI A.Ş.
SAKLAMA FAALİYETİ
- Yerli Yatırımcı Saklama Bakiyesi Lideri-2023
AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
- Yabancı Yatırımcı Saklama Bakiyesi Lideri-2023
QNB FİNANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
PORTFÖY YÖNETİMİ FAALİYETİ
- Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2023
AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Emeklilik Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2023
ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Bireysel Portföy Yönetimi Büyüklüğü Lideri-2023
ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Alternatif Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2023
RE-PIE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Katılım Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2023
KUVEYT TÜRK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Katılım Emeklilik Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri-2023
ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.
- Yatırım Fonları Getiri Lideri-2023
İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Blockchain Teknolojileri Karma Fon
- Emeklilik Yatırım Fonları Getiri Lideri-2023
AK PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. AGESA Hayat ve Emeklilik A.Ş. Teknoloji Sektörü Yabancı Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
YATIRIM ORTAKLIĞI FAALİYETİ
- Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Net Varlık Değeri Lideri – 2023
İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Piyasa Değeri Lideri – 2023
TORUNLAR GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
- Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Piyasa Değeri Lideri – 2023
GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş