2024-2025 Zeytin ve Zeytinyağı açılış töreni Bergama’da gerçekleştirildi

İzmir Ticaret Borsası, Bergama Ticaret Odası ve Bergama Belediyesi  iş birliği ile İzmir’in Bergama ilçesinde 2024-2025 Zeytin ve Zeytinyağı açılış töreni gerçekleştirildi.

Bergama Kaymakamı Avni Oral törende yaptığı konuşmada “Büyük bir emeğin ardından, zeytinimizin hasadına başlıyoruz. Zeytin, tarih boyunca barışın ve bilgeliğin simgesi olmuştur. Bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz. En kaliteli zeytinyağını dönüştürüyoruz. Zeytin ağacı, bu toprakların en büyük zenginliklerinden birisidir. Tarihte, sıvı altın kaynağı olarak tanımlanmıştır. Bölgemizde zeytin tarımının çok iyi örnekleri vardır. 66 bin dekarlık alanda tarım yapılmaktadır ve 2.5 milyon ağacımıza sahibiz. Havza olarak, Bergama, Aliağa ve Kınık’ta ise aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu görebiliyoruz. Ancak yeterli örgütlenmeye sahip değiliz” ifadelerine yer verdi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Önümüzdeki süreç içinde bakanlığın sürdürdüğü yeni projelerle hem üreticilerimizin hem de sivil toplumların yanında olmaya devam edeceğiz. Zeytin gibi kadim bir bitki ve ürüne sahibiz. Sezonun bereketli geçmesini diliyorum. Mümkün olduğu kadar dünya ile barışık olan bu barışçıl ağacı, balta vurarak küstürmemeliyiz.” dedi.

Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat,ise ” 25 Mayıs 2023 yılımda odamızın toplantı salonunda bir hayalim olduğunu söylemiştim. Bu hayalim Bergama Kınık da zeytinyağı olacağıydı. söylemiştim. 40-50 yıldır zeytinciliğin önemini ön planda çıkarmak istiyorum. Bununla ilgili hikayeleri topladık. Yakın zamanda üreticilerle paylaşacağız. Zeytin ve zeytinyağımızın zevkle tüketilir halde olmasını, dünya ile yarışır halde olmasını istiyoruz. Bu işte en önemli çiftçiler ve köylüler. Özellikle zeytin işinde kadın istihdamın ön plana çıkarılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli zeytinin sadece bir tarım ürünü değil, kültür simgesi olduğunu belirtti. “ Akdeniz diyetinin temel taşlarından biri olan zeytinyağı, düzenli tüketildiğinde birçok hastalık riskini de azaltmakta ve bizlere şifa kaynağı olmaktadır. Bu nedenle, özellikle sağlıklı yaşam trendlerinin artmasıyla birlikte küresel zeytinyağı talebi de yükseliş göstermektedir” diyen Kestelli, “İnsanlar, daha doğal ve sağlıklı gıdalara yönelirken, zeytinyağı da bu taleplerin merkezinde yer almaktadır. Ancak, artan talebe rağmen, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi faktörler, küresel zeytin üretiminin önünde riskleri de beraberinde getirmektedir. Son yıllarda yaşananları düşündüğümüzde bunu çok net görebiliyoruz. Son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler yaşanırken, fiyatlarda da tarihi yüksek değerler görülmüştür. Bu durum, piyasalarda dalgalanmalara, ticarette belirsizliklerin artmasına ve sektör temsilcilerinin zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.

2023 yılı ile 2024 yılı kıyaslamasını yapan Kestelli, “Bu yıl açıklanan rekolte tahminine göre hedeflenen rakamı açıkladı. Kestelli, “Geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022 yılında tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rekolte tahmin çalışması sonucuna göre, 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz” dedi.

Toplantı konuşmalar sonrası zeytinyağı tadımı ile sonlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu