Z Kuşağı Görevde

 

Kalkım iki mahalleden (Atatürk ve Cumhuriyet) ibaret olan Çanakkale ili Yenice ilçesine bağlı belde..Nüfusu 2500..Yenice ‘ye 13 kilometre uzaklıkta. Kaz dağları’nın eteklerinde bir vadide yer alıyor. Beldenin güneyinde Kaz Dağları ve Edremit, kuzeyinde Agonya Çayı, ormanlık alan ve Yenice ilçesi, doğusunda Balya ilçesi bulunuyor.  Ekoturizm, trekking ve avcılık yapmak için elverişli bir bölge burası. Türklerin eline geçmesi Malazgirt Savaşı’ndan sonraya denk geliyor. Anadolu’ya gelen Oğuz boylarından Bozoklar’a mensup Bayat, Avşar boylarının, oba olarak bilinen yerlere yerleşmesiyle, yaklaşık 130 yılında Karesi Beyi tarafından Türk topraklarına katılıyor. Osmanlı zamanında burada çevre mahkemelerine bakan kadı vekilleri (Naipler) oturduğundan adı “Naipli”.. 1. Dünya Harbi yıllarında önemli bir kavşak noktasında bulunmasından dolayı Fransızlar Yunanlılar ve İngilizler tarafından işgal edilmiş, Çanakkale – Balıkesir ve Anadolu’nun irtibatını kesmek için Kalkım’da karakol merkezleri kurulmuş. Atatürk 1934 yılında İran Şahı ile yaptığı gezi sırasında Kalkım’ı da ziyaret etmiş. Kayatepe denilen yerde Kalkımlılar tarafından karşılanırken, giydikleri üç etek ve diz altından bağlanan mahalli kıyafetler Atatürk’ün dikkatini çekmiş, yörenin kalkınması için yetkililere emir vermiş. Kalkım 1978 yılında nahiye olmuş,1977 seçimleriyle fiilen belediye hizmetleri başlamış. Kalkım’ın çiçeği burnunda belediye başkanı Türkiye’nin en genç belediye başkanı ünvanlı Zeynep Çelik..22 yaşında yani Z kuşağından.

Önceleri  birinci geçim kaynağı tütün iken epeydir üretici tütünden vazgeçmiş durumda, artık beldenin en çok üretilen ürünü çilek. Bunu da kentin girişine çilekli bir isim tabelası kondurarak perçinlemişler. Bir de “kapya biberin başkenti” deniyor Kalkım’a. Burada üretilen çileğin kendine has keskin bir kokusu var. Kalkım çileği diye satılan çileğe denk gelirseniz deneyip diğer çileklerle arasındaki farkı gözlemleyebilirsiniz. Birkaç tane çileği yıkayıp ortadan ikiye bölün, saatlerce elinizden kokusu çıkmaz. Öyle kalıcı, baskın bir kokusu var. Çelik’e öncelikle çileği soruyorum tabii ki..

“Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Kalkım beldemizde, dağ sularından ve bereketli toprağın lezzetiyle buluşarak farklı renk, aroma ve kokuya kavuşan Kalkım Çileği lezzet dünyamızda yerini alıyor. Son yıllarda dünya ve ülke çapında en fazla ilgi duyulan meyveler arasında olan Kalkım Çileği, doğallığı ve insan damağına bıraktığı olağanüstü lezzetiyle adından oldukça sık söz ettiriyor. Bizler de Belediye olarak çiftçilerimize destek oluyoruz. Ve Kalkım beldemize herkesi lezzetli çileklerimizi tatması için bekliyoruz”

Yerel Yönetimler Seçimleri’ne bağımsız aday olarak katılan Çelik, Kalkım Beldesi’nde bulunan 1983 seçmenin %47.91’lik oyunu alarak başkanlık koltuğuna oturdu. Bu başarı, onu herhangi bir partiye bağlı olmaksızın seçmenlerin güvenini kazanmış bağımsız ve genç bir siyasi isim olarak öne çıkarıyor.

Çelik 26 Ekim 2002 Kalkım doğumlu. Çocukluğu ve gençliği, bu küçük beldenin sakin ve huzurlu atmosferinde geçti. Eğitim hayatına Kalkım’da başlayan Çelik, ilk ve orta öğrenimini buradaki okullarda tamamladı. Bu dönemlerde, beldesinin doğal ve kültürel zenginlikleri içinde büyümenin verdiği ilhamla hayata bakış açısını şekillendirdi. Lise eğitimi için Çanakkale’nin merkezine adım atan Çelik, Çanakkale Anadolu Lisesi’nde akademik ve sosyal becerilerini geliştirdi. Bu prestijli lisede geçirdiği yıllar, ona yeni ufuklar açtı ve gelecekteki kariyer hedeflerini belirlemesinde önemli bir rol oynadı. Çelik liseden mezun olduktan sonra babasının ve ortaklarının kurmuş olduğu  MDS Organic Froozen Foods Fabrikası’nda Alım Satım Sorumlusu olarak işe başladı. Babası da siyasetin içinde olan bir iş insanı. Babasının adaylığı engellenince aktif siyasete girmeye karar veriyor.

“Neden bir siyasi partiden değil de bağımsız olarak seçime girdiniz?”

“Kalkım halkına beni destekledikleri için teşekkür ediyorum. Türkiye’nin en genç belediye başkanı olmak gurur verici ve kadın olarak da siyasetin içerisinde yer almak onurlu bir görev. Çok olumlu yorumlar aldım, ülkemiz genelinde, beni destekleyen, arayıp, tebrik eden, mesaj atan halkımız ve yöneticiler oldu.  Ayrıca ülkemizdeki diğer gençlere ve kadınlara da örnek oluyorum. Daha önceden kadın valilere, kaymakamlara ve belediye başkanlarına çok özenirdim. Hep kendime, ‘Sen de bunu başarmalısın’ derdim. Hayalimi şimdi gerçekleştirdim ve çok mutluyum”

“Projelerinizden söz eder misiniz?

“Hayvan Barınağı projemiz ile sokak hayvanlarına daha iyi ve korunaklı bir yaşam,  sunmayı amaçlıyoruz. Sokak hayvanlarının beslenmesi, tedavi edilmesi gibi önemli hizmetleri sağlamak için bu projemizi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Doğalgaz Projemiz ile: Kalkım beldemizde ısınma problemlerine karşı, hava kirliliğine karşı ve kullanım kolaylığı açısından beldemize doğalgaz getirmek istiyoruz. Gölet Projemiz çok önemli.. Doğa turizmi bölgesinin içerisinde olduğumuzdan dolayı, beldemizde bulunan Olukpınar Göleti’ne aileler için kamelya, dinlenme yerleri, çocuklar için oyun alanları, yürüyüş yolları, piknik ve mangal alanları yapacağız. Bu sosyal tesisler ile Kalkım beldemizi ve bölgemizi daha da güzelleştireceğiz. Ve daha birçok projemiz ile beldemizi kalkındırıp geliştirmeye devam edeceğiz.”

Kalkım Belediyesi’ni arar başkanı isterseniz öyle dakikalarca yok ona bağlan yok buna bağlan çilesi çekmezsiniz. Telefonun öbür ucunda başkan..”Buyrun ben Zeynep”diyerek..Böyle başkanların çok olması dileğiyle bir dörtlük..

“ah bir rüya gör,
alsın götürsün seni uçlarına.
bakışı koksun, damlaları yayılsın kınkanatlarca
uyanış tat, kalkımın gepgerçek düş olsun”

 

Erkan Sevinç

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu