Türk ihracatçıları olarak gereken tedbirleri alacağız

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği (EDDMİB) 2024 yılı Mali Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Divan Başkanlığı’nı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin gerçekleştirdiği toplantıda konuşan EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Trump’ın açıkladığı gümrük tarifelerinin önemli ticaret sapmalarına yol açabileceğini belirterek, “Özellikle Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması olan Avrupa Birliği, Serbest Ticaret Anlaşması olan Güney Kore ve Malezya’dan tarifeye konu ürünlerde ihracatın Türkiye pazarına yönelmesi olasıdır. Olumsuz etkilerini görebiliriz, hazırlıklı olmamız lazım” dedi.

Mali Genel Kurul toplantısında 2025 yılı bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Bütçe sunumunda 2025 yılı gelir bütçesinin 67 milyon 250 bin TL, iştirakler dahil toplam yedek akçenin ise 98 milyon 852 bin 618 TL olduğu açıklandı. Tahmini gider bütçesinin de 67 milyon 250 bin TL olduğu paylaşıldı. 2025 yılı bütçesi, üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Mali Genel Kurul toplantısında konuşan Yalçın Ertan, dünyadaki ekonomik durgunluk ve enflasyon problemi ile Çin’in iç piyasadaki talep düşüklüğünün hem çelik ve demirdışı metaller sektörünü hem de ilgili tüm sektörleri olumsuz etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini kaydetti. Ertan, küresel durumla ilgili, “İşçilik ve enerji maliyetlerimizin rakiplerimize kıyasla daha yüksek olması, artan küresel rekabet, Avrupa’da süregelen durgunluk, Çin gayrimenkul ve diğer sektörlerdeki durgunluğun henüz toparlanmamış olması sektörümüzün önümüzdeki dönemde de önünde engel olmaya devam edecek faktörlerden.  Rekabetçilikte hala zorlanmaktayız. Kur faiz enflasyon dengesi bizler için çok önemli ve iyi korunması gerekmektedir. Bunların enflasyona paralel olarak artması ihracatçılar için çok elzem” diye konuştu.

Ertan, Türkiye’nin üretim ve ihracatının lokomotif sektörlerinden olan çelik sektörünün tüm dünya için de stratejik bir önem taşıdığını vurguladı. Ertan ayrıca, Türkiye’nin ihracattaki sıralamasından bahsederek, “Türkiye, 2024 yılında sıvı çelik üretiminde dünyanın sekizinci, Avrupa’nın ise ikinci büyük çelik üreticisi konumunda yer aldı. Bu yıl ise dünyada yaşanan tüm ekonomik ve siyasi dalgalanmalara rağmen ilk iki aylık dönemde Almanya’yı geçerek Dünya’nın 7. büyük üreticisi konumuna geçti ve önemli bir çelik tedarikçisi pozisyonunu güçlendirdi. Avrupa’nın da birinci çelik üreticisiyiz” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi” adıyla açıklanan yeni gümrük tarife planlarını değerlendiren Ertan, tarife planlarının piyasaları derinden etkilediğini kaydetti. Ertan ayrıca, Türkiye’nin minimum gümrük vergisi oranı olan yüzde 10’luk grupta yer alırken, tarifelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında Çin, AB, Japonya, Vietnam, Güney Kore, Tayvan, Hindistan geldiğini söyledi.  

Ertan, 2018 yılından beri, ABD’ye yaptıkları ihracatlarda Türk çelikçilerinin Section 232 kapsamında yüzde 25 gümrük vergisine tabi olduklarını belirtti. Yüzde 25’lik verginin Türkiye için konulan yüzde 10’luk vergiden ayrı görüldüğünü vurgulayan Ertan, “Bunun bize dolaylı bir etkisi olmayacak. Bu yüzde 25’lik verginin tüm demir çelik ihracatı yapan ülkeleri kapsaması bizim elimizi biraz daha rahatlattı.Diğer ülkelerle aynı seviyede olmamız, 2018’den önceki rekabetçiliğimizi biraz daha artırmış durumda. Bunun emarelerini son bir ay içinde ABD’ye yaptığımız çelik ihracatında görmekteyiz” diye konuştu.

Trump’ın açıkladığı gümrük tarifelerinin önemli ticaret sapmalarına yol açabileceğini belirten Ertan, “Özellikle Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması olan Avrupa Birliği, Serbest Ticaret Anlaşması olan Güney Kore ve Malezya’dan tarifeye konu ürünlerde ihracatın Türkiye pazarına yönelmesi olasıdır. Olumsuz etkilerini görebiliriz, hazırlıklı olmamız lazım. Ancak Türk ihracatçıları bu değişken koşullara kısa sürede adapte olma kabiliyetine haiz, buna göre tedbirlerimizi alacağız” dedi.

EDDMİD’in 2025 yılı ihracat hedefinin 2,2 milyar dolar olarak belirlediklerini söyleyen Ertan, “Güncel gelişmeler açısından değerlendirdiğimizde 2025 yılının da en az bir önceki yıl kadar zorlu geçmesini bekliyoruz. İhracat hedefimize ulaşmak ve ihracatçılarımızın bu sıkıntılı dönemleri atlatabilmesi için sektörümüzün ihtiyaçlarını belirlemek üzere üye firmalarımızla koordinasyon halinde çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu