Parşömen bir serüvendir
Sanatçılar ve sanat severler için yeni ve heyecan verici bir etkinlik olan “Parşömen Bir Serüvendir” resim sergisi 6 Ocak’ta Bergama’dan sonra İzmir’de açılıyor.
Sergi geleneksel bir kültürel değer olan parşömen ile modern sanatı buluşturuyor. Antik çağlarda yazı malzemesi olarak kullanılan parşömen, bu sergi icin tuval haline getirilmiş ve Türkiye’nin önemli sanatçıları bu tuvaller üzerine çalışmalarını yapmışlar.
Sergide, 31 farklı sanatçının 62 eseri sergilenecek. Sergi, parşömenin tarihsel önemini vurgularken, çağdaş sanatçıların bu malzeme ile nasıl yenilikçi ve özgün eserler ürettiklerini gözler önüne serecek. Serginin, İzmir’in tarihi öneme sahip ilçesi Bergama’ya ait bir değer olan parşömenin tanıtımına katkı sağlayacağı kesin. Farklı illerde yapılacak olan sergilerin, ilk olarak, parşömene adını veren Bergama’da ardından da Bergama’nın bağlı olduğu ilde, İzmir’de yapılması kararlaştırılmış durumda.
Bergama Parşömenin anavatanı, adını Bergama Kağıdı anlamına gelen Latince Charta Pergamena’dan almış. Asırlar boyunca toplumların, çeşitli medeniyetlerin ilerleme sürecini önemli ölçüde etkilemiş olan Parşömen, dünya tarihinin en önemli buluşlarından biri olarak görülmekte.
Proje Koordinatörü Dilşad Atasoy, gazeteci/yazar Lütfü Dağtaş ve parşömen üreticisi Kare Deri, sanatta sınırları zorlamak, farklı bir malzemeyle sanatçıları tanıştırmak ve geleneksel bir kültürel değeri modern sanatla buluşturmak isteği ve amacıyla yola çıkmış.
Dilşad Atasoy “Dilerim bu proje parşömenin gelişmesine, sanatla buluşmasına ve tanınmasına katkı sağlasın, parşömen yaşasın, bilinsin ve sanat malzemesi olarak kullanılsın istiyoruz” dedi.

Parşömeni sanatla buluşturmak için, sanatçıların eserlerini çalışacağı parşömen tuvalleri hazırlayan Kare Deri’nin kurucularından Ahmet Kurt ve Ahmet Ok da parşömenin hak ettiği değeri görmesini istediklerini ve bunun için çaba harcadıklarını belirttiler.
Türkiye’nin farklı illerinden 31 değerli sanatçının parşömen üzerine farklı tekniklerle çalıştığı resimlerden oluşan bu özel sergi 6 Ocak -26 Ocak arasında Müze İKSF’de görülebilir.