Okan Yüksel ve Merhaba
Kaybettiğimiz ustamız, duayen gazeteci, şair, yazar, düşünür Okan Yüksel Usta’yı bu yazımla anıyorum.
Pencereye konarak “Bugün günlerden nedir?” diye cıvıldaşan kuşlara…
Yavrusunu aramaktan çok, martın gelmesini özleyen kedilere…
Tasmasıyla sokakta gezdirilen köpeklerin beklediği özgürlüğüne…
Denizin üzerinde vapur yolcularına seslenerek, simit bekleyen martılara…
Kafesteki kanaryanın hürriyetine ağıt yaktığı şarkılarına…
Merhaba!..
Şiir denemesini çocukluk yıllarında yapıp da ortaokul sıralarında kazandığım ikincilikten gelen kitabı halen saklıyorum. Şiir de o günden sonra, sporun ağır basmasıyla bir anı olarak gizli kaldı…
Bazen diyorum, aslında hep aynı şeyi düşünüyorum: İnsan yakışanı yapmalı, yazmalı… Herkese her şey yakışmıyor ve yapışmıyor!
Merhaba diyorum, merhaba…
Şimdi bu merhaba da nereden çıktı demeyiniz. “Merhaba” dediğimde aklıma ilk kez gelen nedir, kimdir biliyor musunuz?
Okan Yüksel ustamız…
Onun bir yazısını tekrar okurken aklıma geldi. Aslında itiraf etmeliyim; merhaba dilimizde tükenmeyen ve çok sık kullandığım kelimelerden birisi. Ne zaman kullansam, “Yine Okan ağabey gibi olmadı” derim.
Bu “Merhaba” ona olsun… “Merhaba” sahibine yakışır!
Okan Yüksel kürsüde öyle bir “Merhaba” der ki; bazen tüyler ürperir. Heyecanlanır insan… İçine bir sıcaklık düşer, ama sonra sıralanan kelimelerle ferahlar. Dikkatle dinler. Öğrendikçe öğrenir. O canlı kütüphanedir. Ayaktaki bilgi dağarcığı. Bugün değil, dün de vardır onda, yarın da…
Kim ne zaman geçmişte anı ararsa hemen Okan Yüksel’in kapısını çalar: “Sende vardır” diye! Arşivi mükemmeldir. Gönlü de zengin. Kim ne belge isterse hemen verir. Sadece gazeteci yetiştirmemiş, tarihçi de yaratmıştır. İyi yazardır. Mükemmel bir STK yöneticisidir…
Gençlik dönemlerindeki gazeteciliğin ilk basamaklarında elimden tutanlardan birisidir, Okan Yüksel… Akhisar muhabirliği yaptığım dönemlerde Demokrat İzmir’de bıçkın bir muhabir olarak yeni yeni adını duyurduğu dönemlerde 100 kilometre uzakta da olsam desteğini görmediğimi söylemek yalan olur. Yan yana hiç çalışmasak, hep ayrı kulvarlarda olsak da bir dediğimi iki etmediğini hiçbir zaman unutamam…
Okan Yüksel’i tanımak ister misiniz?
Gazeteciliğin yanı sıra sporcu yönü de vardır. İzmir Güreş İhtisas ve Demirspor kulüplerinde spor yaptı. Ülküspor Asbaşkanlığı ile ulusal ve uluslararası altı basın kuruluşunda yönetici olarak görev aldı. Edebiyat, ekonomi ve spor alanlarında otuz sekiz ödül sahibidir. 50’ye yaklaşan kitabı bulunmaktadır.
28 Eylül 1944, Kilis doğumlu. Tam adı Halit Okan Yüksel’dir. Bir dönem Harun Deniz imzasını da kullandı. İktisat Fakültesi’ni (1970) bitirdi. 1965 yılından itibaren çeşitli gazete, dergi, ajans ve televizyonlarda muhabir, yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü, yapımcı ve köşe yazarı olarak çalıştı. 1982-85 yılları arasında Bilimsel Spor Yayınları’nı kurdu ve yönetti. Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda Genel Sekreterlik ve İzmir Şube Başkanlığı görevlerinde bulundu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Ege Kültür Platformu, Federation International Journalist, Türkiye Spor Yazarları Dreneği üyesidir.
Hiç merak ettiniz mi, “Merhaba” ne demek?
“Merhaba” Arapça kökenli bir kelimedir. Sözcük anlamı üzerinden merhaba kelimesi “selam” anlamına gelir. Birine “hoş geldiniz” ya da “kendinizi burada rahat hissediniz” gibi belirli bir mekân içinde dile getirilmektedir. “Merhaba” kelimesi aslına bakılırsa bir nezaket sözcüğüdür. Birilerini karşılama, onları ağırlama ve hal hatır sorma anlamlarına gelebilmektedir. Bir esenleşme ya da selamlaşma sözü olarak dile getirilebilir. Türkçe’de ise özellikle karşılaşma anında artık bir alışkanlık haline gelmiş başlangıç kelimesi olarak kullanılmaktadır. Bu anlam üzerinden de sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu açısından “Merhaba” kelime “selam” ya da “selamlaşma” olarak dile getiriliyor. Arapça’dan Türkçe’ ye geçen bu kelime insanlarla ilk karşılaşıldığı zaman verilen bir tepkidir. Klasik bir ilk tepki halini alan merhaba kelimesini; hoş geldiniz, sefalar getirdiniz veya kendinizi rahat edebilirsiniz gibi anlamlar içerisinde kullanmak mümkün. Halk arasındaki anlamı üzerinden de herhangi bir sorun yaşanmadan kullanılmaya devam edilebilir.İşte merhabanın anlamı böyle…
Okan Yüksel “10 Numara, 5 Yıldız” önce insan, sonra gazetecidir!
Bazen, kısa bir merhaba birçok şeye kapı açar…
Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun. Nurlar içinde uyusun…
Hepimizin başı sağ olsun !
Avni Erboy