Neden voleybolcu olursun?
2023 yılında VNL (Dünya Milletler Ligi) ve Avrupa Şampiyonu olan Ulusal Kadın Voleybol Takımımız ile birlikte,son yıllarda yükseliş trendinde olan (özellikle kız çocuklarımızın) sporumuz voleybolun bir oyuncusu olmanın dayanılmaz cazibesi sizce ne olabilir?
Evet, 2000 li yıllarda doğan çocukların en beğendiği ve rol model aldığı voleybol sporunun,ülkemizin en ücra yerine bile ulaşmasının en önemli kriteri tabii ki,şampiyonluklar,finaller,kupaların alınması..Ancak bu başarılar kolay gelmedi.Sabırın,çalışmanın ve verilen emeklerin karşılığıdır.Uzun süren haftaların,ayların,yılların ilmek ilmek işlendiği zamana karşı yarışılan takvim yapraklarından çıkmıştır.
Voleybol;(sözlük anlamı) ikiye bölünmüş bir oyun alanı (9m genişlik x 18m uzunluk)üzerinde, 6 kişilik,2 takım ile oynanan,voleybol topuna eller ve kollarla(bazen vücudun her yeri ile) vurarak file üzerinden karşı tarafın oyun sahasına en fazla 3 vuruşta gönderme ve yere değmesini sağlama esasına dayalı bir takım sporudur.
1885 yılında ilk defa oynanmış,1964 yılında Tokyo Olimpiyatları’nda branş olarak takım sporlarına eklenmiştir.Bir voleybol maçını toplam 5 setten, 3 setini alan kazanır.Setlerde ise 25 sayıya ilk ulaşan takım kazanır. Beraberliklerde setin 2 fark ile bitmesi halinde uzar.Sınır yoktur ! İlk dört set beraberlik ile (2-2) bittiyse,maç final setine uzar. Final setini ise 15 sayıya ilk ulaşan takım kazanır. Final setininde,diğer setlerde olduğu gibi en az 2 fark ile bitmesi gerekir. (15-13 veya 17-19 gibi).
Yeni değişen kurallar ile bir voleybol takımında 12 oyuncu ve 2 libero olmalı, libero formaları diğer oyunculardan farklı (tezat) renklerden oluşan forma olmalıdır.Liberolar defansif oyunculardır, smaç yapamazlar, atak oynayamazlar, blok yapamaz, servis atamazlar.Takımın diğer 12 oyuncusu ise her şekilde atak yapar,servis atar,blok yaparlar..Voleybol topunun ağırlığı 260-280 gr,çevresi ise 65-67 cm olmalıdır.
Voleybolu diğer takım sporlarından ayıran en önemli farkı; birebir rakip ile temas kurmamasıdır. Oyuncular rakip sahaya basmakta ve geçmekte bazı kurallar ile yasaklanmıştır. Fileyi tutmaları ve oyun esnasında temasları yasaktır. Voleybol topunu tutmaları yasaktır. Takımlar her sette 2 mola (artık 1 mola da olabiliyor) alarak,taktik destek alabilir. Bu kurallar genel kurallardır. Son yıllarda bazı kurallarda esnetmeler ,değişiklikler üzerinde bir takım denemeler yapılmaktadır.
Şimdi gelelim konu başlığımıza; voleybol oynamak bize ne kazandırır? İlk başta kasları geliştirir, kalori yakmamıza sebep olur, kemikleri güçlendirir, zihinsel sağlığımıza destek verir, bunlar yanı sıra sosyal ağımızı geliştirmemize fayda sağlar.
Kalp sağlığımıza destek veren,vücudumuzun hemen tüm elementlerini destekleyen (el-kol-bacak-diz-omuz vs) ve güçlenmesine yapılan düzenli antrenmanlar vardır.Kalbimizin alçak ve yüksek vuruş hızları ile beraber kardiyovasküler sağlığımız düzenli olmaya ve kalp rahatsızlıkları ile diyabet ve bazı kanserleri önlemeye yardımcı olur.
Kas ve İskelet sistemizin güçlü durmasına, kuvvet antrenmanları ile sağlıklı yıllar geçirmemize yardımcı olacaktır. Voleybolun doğal hareketleri ( pas-smaç-servis-blok) ile patlayıcı kuvvet gelişir, güçlü ve etkili bir kas-iskelet yapısı oluşur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile kilolarınızı sabit tutar, hastalıklardan daha az etkilenmenizi sağlar.Belirli bir egzersiz devamlılığına bağlı olarak,psikolojik olarak diri tutar. Yarışmacı kimliğiniz ile cesaretli olmanızı, farklı riskler alıp bunlarla baş etmenize yardımcı olur.
Gençlerimiz voleybol sporunun gerektirdiği,denge-hız-koordinasyon ile el,kol ve bacaklarının kontrolunda daha etkili olurlar,kontrolsüz davranışlardan kaçınırlar. El-göz koordinasyonu ile beyin fonksiyonlarını birlikte çalıştırırlar. Topun oyunda kaldığı süre boyunca gerekli odaklanmayı hızlandırır, odaklanmanızı ve hızını yükseltir. Başıboş ve dikkat dağıtıcılıktan sizi uzaklaştırır. Bana göre en önemli faydalarından birisi de,sosyal yaşamın bir parçası olmanızdan dolayı aldığınız manevi hazdır.
Voleybol nadiren tek başına oynanır.Takım halinde oynandığı için,arkadaşlarınız ile kişisel güveninizi artırır,sosyal ve duygusal arkadaşlık kurmanıza sebeb olur.Birbirleriniz ile konuşmanızı,iletişim kurmanızı,fikir alış-verişini hatta fikir çatışmalarında faydalar sağlayacaktır. Zorunlu iletişim ile ister istemez sosyalleşmenize ve bir takımın parçası olmaya sizi sürükler. Beraber güler,beraber ağlar veya kızarsınız..Arkadaşınız ile sözlü olduğu kadar sözsüz iletişimde de yani vücut diliniz ile de anlaşmanıza fayda sağlar.
Oyuncu olarak,arkadaşlarınız tarafından takdir edildiğinizi hissederken,gerektiği yerde size eleştiriler yapmalarını ve rakibinize saygı duymayı öğretir. Benim en sevdiğim voleybol takım oyuncusu sözünü hatırlatayım yeri geldiği için ; Sevmesen de,saygı duymalısın arkadaşına veya rakibine..
Güven duygunuzu özellikle özgüveninizi geliştiren,ruh sağlığınıza iyi gelen stres ile baş etmenize yardımcı olan voleybol oyunu , oyuncuların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Aidiyet duygusu ile başarıların veya başarısızlıkların bir parçası olarak karakterinizin gelişimine katkı sağlayacaktır. Hayatın çeşitli dönemlerinde karşılaşacağınız sorunlar ile baş etmenizi ve problemleri çözme yeteneğinizi geliştirecek olan yine voleybol olacaktır. Zamanla egzersiz yoğunluğunu yaşamanız,kişisel huysuzluğunuza ve depresyonlara karşı sizi koruyacaktır.
Son olarak,voleybol dostluktur..Voleybol kardeşliktir..Voleybol sportmenliktir..Voleybol rakipleriniz ile dövüşmek değildir,agresiflik değildir..Çözüm odaklı,centilmenliği ve sevgiyi teşvik eden bir takım oyunudur.
Voleybol oyuncusu ve antrenörü görevimle 45 yılını geçirmiş bir sporcu olarak diyorum ki;
Voleybol Hayattır , Hayatımız Voleybol.
Levent Eskiçeri