Mürekkepbalıklarının, tıpkı insanlar gibi sahte anılar ürettiği tespit edildi
Bu deniz canlıları, daha önceki çalışmalarda bilim dünyasını epey şaşırtmıştı. İnsan çocukları için tasarlanan bilişsel bir testi geçmiş ve şekilleri tanıyabildikleri keşfedilmişti
Ayrıca mürekkep balıklarının keskin bir hafızası olduğu da ortaya çıkmıştı. Epizodik hafıza seviyesinde bir detayla hatıralarını depolayan bu balıklar, ne yediklerinden nerede yediklerine kadar pek çok şeyi anımsayabiliyor.
Bu anıların nasıl hatırlandığını bulmak isteyen araştırmacılar mürekkepbalıkları üzerinde bir deney yürüttü.
Bilim insanları bu anıların beyinden tek seferde mi çıktığını, yoksa insanlar gibi depolandıkları yerden yeniden yapılandırılarak mı hatırlandığını öğrenmeye çalıştı.
Hakemli bilimsel dergi iScience’ta geçen hafta yayımlanan çalışmada, araştırmacılar üç kaptan birine mürekkepbalıklarının çok sevdiği karides, diğerine pek tercih etmedikleri yengeç eti koydu ve son kabı boş bıraktı.
Her biri farklı görünüme sahip bu kaplar ilk başta mürekkepbalıklarına gösterildi. Kutuların içeriğini de gören balıkların yiyeceklere dokunmasına izin verilmedi.
Ardından içini boşalttıkları karides kabı ve en başından boş olan kap, içeriği gizlenerek balıklara gösterildi. Daha sonra yine bu düzeneği kuran araştırmacılar, iki kutudan da karides kokusu yayılmasını sağladı.
Bilim insanları balıkların kafalarını karıştıran bir dizi testin ardından onlara biri yengeç, diğeri de boş kutu desenine sahip iki seçenek sundu. İki kabın da içeriği gizlenmişti.