Kullandığınız makyaj ürünlerindeki gizli tehlikeler neler?
Kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi geçmiş makyaj malzemeleri cildinize zarar verebilir ve hatta sağlığınıza risk oluşturabilir mi?
Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz? Hiç bir arkadaşınızdan maskara ödünç aldınız mı ya da bir kozmetik dükkanında ruj denediniz mi? Makyaj çantanızdaki hangi ürün en çok bakteriyi taşıyor? Maskara, göz kalemi, süngerler ya da fırçalar mı?
Londra Üniversitesi’ndeki kıdemli öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo bu konuda bir araştırmaya önderlik etti. Süresi geçmiş 70 göz kalemi, maskara, dudak nemlendirici, ruj, fondatenle birlikte, makyaj fırçaları ve süngerleri test edildi. Numuneler mevcut bakterilerin büyütüldüğü özel kapların içine konuldu.
Kaplardaki bakteri kolonileri şaşırtıcı derecede büyüktü. Dr. Botey-Salo “Göz kalemi en kirli olandı, diğer makyaj malzemelerine göre çok önemli oranda daha çok bakteri var” dedi.
Çalışmadaki diğer numunelerde de stafilokoklar bulundu. Bunlara fırçalar, süngerler ve maskaralar da dahil. Stafilokoklar gözde orta şiddetli tahrişten, konjonktivit, yılancık ve empetigo gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Metropolitan Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi ayrıca, kozmetik ürünlerinde Candida adı verilen bir mantar da buldu. Bu mantar türü, deriyi aşabiliyor ve vajinal ve oral mantar rahatsızlığına yol açabiliyor.
Birmingham’daki Aston Üniversitesi’nde de İngiltere’deki yaklaşık 500 kozmetik ürünü üzerinde araştırma yapıldı. Çalışmaya göre insanların kullandığı kozmetiklerin % 70 ila 90’ında bir tür parazit, bakteri ya da mantar bulunuyor. Bunlar büyük riskli bakterilerden, ölümcül E.coli’ye kadar değişiyor.
Uzmanlar, ürünün üzerinde son kullanma tarihi yoksa, üç ay içinde atılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, tüketiciler son kullanma tarihinden emin olamıyorsa, ürünü atmaları öneriliyor.
Dr Botey Salo ayrıca, potansiyel kirlenmeden kaçınmak için şunları tavsiye ediyor:
- Makyajı uygulamadan önce ellerinizi yıkayın
- Kozmetik mağazalarındaki deneme ürünlerini kullanmayın. Bunları daha önce kullanan insanların ellerini yıkayıp yıkamadıklarını bilmiyorsunuz
- Sünger ve fırça gibi ürünleri düzenli olarak sabun ve sıcak suyla yıkayın ve tamamen kurutun. Pahalı çözümlere gerek yok. Kendi haline bırakıp, kurumasını bekleyin ve bakteri ve damlacıklarla teması önlemek için ayrı bir küçük çanta koyun.
- Makyaj malzemelerini saklamak adına en kötü yer banyolar, çünkü nemli ve karanlık.
- Sıvı fondatenler, maskaralar ve göz kalemleri, havadaki mikroplar ve toz zerreleriyle teması önlemek için kapakları kapalı halde tutulmalı.
- Son kullanma tarihlerine dikkat edin. Her bir kozmetik ürününüze ne zaman atmanız gerektiğini hatırlatan çıkartmalar yapıştırın.
- Makyaj ürünlerinizi başkalarıyla paylaşmayın.