İzmir’de “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Çalıştayı” düzenlendi
İzmir İktisat Kongresi binasındaki organizasyonda Ak Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, siyasi partilerin mensupları, bürokratlar, akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay, program öncesinde salon girişindeki üretici kadınların stantlarını gezdi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, müreffeh toplum olmanın ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmanın yolunun, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasından geçtiğini söyledi.
Erdoğan, Komisyon tarafından İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde, İzmir, Aydın ve Manisa’yı kapsayan “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Çalıştayı”nın açılışında, üniversitelerde kadın öğrenci oranının yüzde 53 ile erkeklerin önünde olduğunu belirtti.
Akademideki kadın oranının yüzde 47 ile tarihteki en yüksek seviyeye ulaştığını aktaran Çiğdem Erdoğan, kadınlar olarak değişim ve dönüşüm sürecinden korkmadıklarını ifade etti.
Erdoğan, kadının istemesi durumunda önce kendisini, sonra ailesini ve çevresini değiştirebildiğini vurgulayarak, “Bu kadının değiştirme gücüdür. Nitekim bütün dengeler, kadınlar üzerinden gerçekleşir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifadesiyle, ‘Şuna inanmamız lazımdır ki dünya yüzeyinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’ İşte biz bu sözü, sadece bir övgü değil bir sorumluluk kabul ediyoruz.” dedi.
Türkiye’de özellikle son 22 yılda kadın erkek fırsat eşitliğinin tesisi, kadının toplumdaki konumunun güçlendirilmesi, kadın haklarının korunması amacıyla birçok reform yapıldığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Kadınlara eşit fırsatlar sunmak ve özgür tercihler yapmalarına imkan sağlamak için durmadan mücadele ettik. Zira komisyon olarak farkındayız ki eşit ve müreffeh bir toplum olmanın ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmanın yolu, kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda var olmasından, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasından geçer. Kadının statüsünün güçlenmesi adına yeterli olmasa da önemli mesafeler alındı. Artık birçok alanda ‘Neden yokuz?’ diye değil ‘Nasıl daha çok var olabiliriz?’ diye soruyoruz.”
Komisyon üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı da İzmir’de kadınların sosyal hayatta, sanatta, akademide, iş dünyasında ve siyasette ne kadar etkili olduğunu bildiklerini ve bununla gurur duyduklarını ifade etti. Bursalı “İzmir’in güçlü kadınları sadece kendi haklarını değil ülke kalkınmasını da omuzlayarak güçlenmeye devam ediyor. İzmir’in kadınları sosyal hayatta ne kadar etkili olduğunu biliyor bununla gurur duyuyoruz. Bu başarılar bireysel olmakla birlikte önemli politikaların da sonucu. Bugün burada kadınların hak ettikleri yere gelmesi için yıllardır verilen mücadeleyi değerlendirmek ve daha güçlü adımlar atmak üzere birlikteyiz. Kadınların güçlenmesi bir tercih değil, kalkınmanın şartıdır. AK Parti olarak kadınlarımızın hayatın her alanında daha güçlü ve görünür olmaları için adımlar attık. Her alanda hayata geçirdiğimiz birçok projeyle kadınlarımızın hayatına dokunduk. Kadınlara yapılan her yatırımın geleceğe yapıldığına yürekten inanıyoruz. Kadını güçlendiren toplum, daha adil daha üretken ve daha huzurludur. İzmir geleceğin de öncüsüdür. Bilimsel gelişmelerde çevre projelerinde sanayide ve siyasette İzmirli kadınların öncü rolünü daha da güçlendirmeye kararlıyız. Biliyoruz ki kadını desteklemem sadece bireyi değil toplumu ayağa kaldırmaktır. Kadının gücü ailenin gücü, ailenin gücü toplumun gücüdür” dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşamın her alanına yaymak için kararlı adımlar attıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Cemil Tugay, İzmir’in “Kadın Dostu Kent” unvanına da değinerek “Kadınların sağlık, eğitim, istihdam ve kent yaşamında eşit haklara sahip olması için hem sahada çalışıyoruz hem de geleceğe dönük planlar yapıyoruz. Örneğin, ESHOT bünyesinde şu an 200’ün üzerinde kadın şoförümüz var. ‘Eşitliğe Sür’ projesi kapsamında 120 kadın şoför adayımız eğitimlerine devam ediyor. Eğitimleri bitince sınav ile birlikte görevlerine başlayacaklar. Örnekköy, Kadifekale, Hatay ve Agora Kadın Dayanışma Merkezlerimiz var. Bu merkezlerde kadınlara ücretsiz hukuki, psikolojik ve sosyal destek sağlıyoruz. Şiddet mağduru kadınlara güvenli yaşam alanları sunmak için iki sığınma evi ve bir geçici barınma evimiz mevcut. Mahalle Bostanları projesiyle kadınların üretime katılımını teşvik ediyoruz. Örnek projelerden birisi. Dijital pazarlama ve e-ticaret eğitimleri veriyoruz. Bu şekilde kadın kooperatiflerinin ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmalarına destek oluyoruz. Yine İzmir 95 Projesi ile 0–3 yaş arasındaki çocukların sağlıklı gelişimine destek veriyoruz, annelere rehberlik hizmeti sunuyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sunumlar gerçekleştirildi.