İrmik Tatlısı
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.İrmiğin özüne bakıldığında Anadolu topraklarının verimliliği fark edilir.
Market reyonlarında minik paketler haline satışa sunulan irmik nasıl yapılır derseniz… Buğdayın irmiğe dönüşme hikayesi şöyledir:
- İrmik unuhazırlanması için öncelikle durum buğdaylarının güzelce yabancı maddelerden arındırılması gereklidir.
- Temizlenen buğdaylar hafiften ıslatılır ve öğütme makinesinden geçer.
- Öğütülen buğdaylar da elenir ve kalınlığına göre ayrılır.
- Makarna ve tatlı yapımıiçin ayrı ayrı paketlenir.
Markete gittiğinizde birbirinden farklı irmik çeşitleri görebilirsiniz. Buğday irmiği, mısır irmiği, ruşeymli irmik ve bebek irmiği olarak dikkat çekerler. Çeşitlerine göre irmik fiyatı farklılık gösterebilir. Satın alacağınız irmiğin bozulmaması için şunlara dikket ediniz..
- Paketi açılan irmiği cam kavanoza alıp kapağını güvenli şekilde kapatmalısınız.
- Güneş ve ısı alan irmik bozulmaya çok uygun hale gelir.
- Saklama kabından alırken içinde nem kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu nedenle kuru bir kaşık ile ihtiyacınız olan miktarı alabilirsiniz.
İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir. % 73 oranında karbonhidrat içerir. 100 gram irmik içinde yaklaşık 360 kcal enerji vardır. İrmik aynı zamanda makarnanın ana maddesidir. Ülkemiz başta olmak üzere Yunanistan,İran,Hindistan,Pakistan ve Arabistan’da Sütlü İrmik Tatlısı yani tatlı olarak tüketilir.
İRMİK TATLISI
Malzemesi: Bir litre süt, bir su bardağı irmik, bir yemek kaşığı dolusu un (arzu ederseniz tam buğday unu) bir buçuk bardak toz şeker, vanilya, limon/portakal rendesi, bir yemek kaşığı tereyağı veya dilerseniz zeytinyağı.
Yapılışı : Tüm kuru malzemeleri tencerenin dibinde iyice karıştırın üzerine soğuk sütü azar azar karıştırarak ilâve edin.Ocağı kısık ateşte tutarak sürekli hiç bırakmadan karıştırıp (tıpkı tarhana çorbası pişirirken yaptığımız gibi )yoğun kıvam alınca un kokusu kalmaması için biraz daha karıştırın.
Püf noktası:Tadını kontrol edip şekerini damak keyfinize göre ayarlarsanız iyi olur, her ailenin, herkesin damak tadı farklıdır ve tabii eğer şeker hastalığı söz konusuysa şeker yerine keçi boynuzu tozu kullanılır.
Yaz aylarında dondurmalar eşliğinde sevilen ikramlardandır..Ayrıca kendinizi ödüllendirmek istediğinizde akıllı ve masrafı az bir alternatif…Üzerine ceviz, tarçın vs..tercihi yine sizin..Afiyet olsun..