İmamoğlu’ndan uluslararası çağrı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; Ramallah, Salfit, Bağdat, İsfahan, Amman, Rabat, Kazablanka, Erbil gibi şehirlerin yöneticileri ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika Barış ve İş Birliği Başkanlarını (ODKA) İstanbul’da ağırladı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecan ve TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız da ODKA toplantısına katılan isimler arasında yer aldı.
“Savaş, göç ve yoksulluk insanlık değerlerine meydan okuyor”
Açılış konuşmasında savaş, göç ve yoksulluk gibi sorunların ortak insanlık değerlerine meydan okuduğunu ve çözüm için ortak bir çaba gerektiğini belirten TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi engeller ve gerilimlerin şehirleri birbirinden kopararak düşmanlaştırdığını söyledi.
Suriye ve Gazze’nin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler yapan İmamoğlu, Suriye’deki yıkımın sorumlusunun “yalnızca halkına baskı yapan ve yıllarca sıkıntı çektiren, halkını yok sayan bir otokratik rejim değil, ülkenin etnik ve dini farklılıklarını çıkarları için kullanan, bir taraftan Suriye’nin toprak bütünlüğünden bahsedip diğer taraftan ülkeyi parçalamaya uğraşanlar” olduğunu ifade etti. İmamoğlu, Suriye halkının ülkesini yeniden inşa etmesi gerektiğini vurgularken, gönüllü olarak geri dönmek isteyen Suriyelilere İBB’nin desteğe hazır olduğunu belirtti.
Gazze’de yaşanan saldırıların da devam ettiğini anımsatan İmamoğlu, Filistin meselesinin çözümünün bölgesel ve küresel barış için önemine dikkat çekti. Uluslararası toplumun da Filistinlilere karşı duyarsız olduğunu ifade ederek, çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
“Yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı 190 milyonu aştı”
“Barış için silahların susması yetmez, insanların güveni ve huzuru bulması gerekir.” diyen İmamoğlu, silahların sustuğu durumlarda bile göç, yoksulluk, işsizlik ve eşitsizliğin devam ettiğini kaydetti. İmamoğlu konuşmasının devamında, “Yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı 190 milyonu aştı. Gençlerimizin %30’u işsiz, bu oran dünya ortalamasının iki katı. Burada bulunan arkadaşlarımın bölgesindeki iklim değişikliği ve su kıtlığı şehirleri doğrudan etkiliyor. Hepiniz bunu yaşıyorsunuz, Orta Doğu ve kuzey Afrika kişi başına düşen su miktarı açısından dünyanın en fakir bölgesi.” ifadelerini kullandı.
“Bu gidişatı hep birlikte değiştirmek zorundayız”
Orta Doğulu ve Afrikalı liderlere dayanışma, birlik ve beraberlik çağrısı yapan İmamoğlu, “Bu gidişatı hep birlikte değiştirmek zorundayız. Başlattığımız bu girişim Orta Doğu ve kuzey Afrika şehirlerinin uluslararası ilişkilerde artan rollerini ön plana daha güçlü bir şekilde çıkarmayı hedefliyor. Orta Doğu gibi çatışmaların yoğun yaşandığı bölgelerde şehirleri, güçlü ve güzel yaşamın merkezleri haline getirmek her birimizin çabasıyla olabilir.” dedi.
“İnsan ayrımı yapmaksızın bölgesel destek mekanizmalarını hep birlikte kuralım”
Toplantıyı, şehirlerin barış, istikrar ve kalkınmayı teşvik etme rolünü güçlendirmek adına bir yol haritası olarak değerlendiren İmamoğlu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirleri arasında sürekli diyalog ve bilgi paylaşımı içerisinde ortak projeler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İmamoğlu, “Gelin hep birlikte savaştan çıkan kentlere insan ayrımı yapmaksızın bölgesel destek mekanizmalarını kuralım. En başarılı projelerimizi birbirimizle paylaşalım, sınır ötesi girişimleri teşvik ederek ortak sanat etkinliklerinden ticaret fuarlarına ve kentsel planlama projelerine kadar kültürel ve ekonomik değişimleri güçlü şehirlerimiz öncülüğünde geliştirelim. Başka topraklara sığınmak zorunda kalan milyonlarca insanın evlerine onurlu bir biçimde dönmelerini hep birlikte mümkün kılalım.” sözleriyle iş birliği çağrısını yineledi.
Küresel barış için yapılabilecekler tartışıldı
Etkinlik kapsamında düzenlenen “Barış İnşasında Şehirlerin Rolü: Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı oturumun konuşmacıları; Bağdat Belediye Başkanı Ammar Mousa Kadhim, Ramallah Belediye Başkanı Issa Kassis, İsfahan Belediye Başkan Yardımcısı Kamal Heidari, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat oldu.
“Barış ve İşbirliği İçin Şehir Diplomasisinde En İyi Uygulamalar” başlıklı oturumda; Amman Belediye Başkanı Yousef Alshawarbeh, Rabat Belediye Başkanı ve Metropolis Başkan Yardımcısı Fatiha El Moudni, Salfit Belediye Başkanı ve Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) Başkanı Abdal Karim Zubaydi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Tahran Belediye Başkan Danışmanı ve Sözcüsü A. Motahar Mohammad görüşlerini paylaştı.
“Kentsel Kalkınmanın Yerel Yönetimlerce Teşvik Edilmesi” başlıklı günün son oturumu ise, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Kazablanka Belediye Başkanı Nabila Rmili, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecan, Erbil Valisi Omed Abdulrahman Hasan Khoshnaw ve İBB Başkan Danışmanı Serkan Özcan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Yıldız: “TBB her zaman Filistin’in yanında”
Toplantı çerçevesinde TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) Başkanı ve Salfeet Belediye Başkanı Abdul Karim Al-Zubaidi ile APLA İcra Direktörü Abdallah Anati ile görüştü. Toplantıda, TBB’nin her zaman Filistin halkının ve yerel yönetimlerinin yanında olduğu vurgulandı. Ayrıca, TBB ve APLA arasındaki iş birliklerinin somutlaştırılması amacıyla bir ikili iş birliği protokolünün imzalanmasına yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması ve birlikler arası teknik bilgi ve tecrübe paylaşımının gerçekleştirilmesi konuları ele alındı.
Yıldız, Fas/Rabat Belediye Başkanı Fatiha El Moudni ve Tahran Belediye Başkan Danışmanı A. Motahar Mohammad ile de bir araya geldi. Görüşmelerde gündem, dayanışmanın güçlendirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve ikili iş birliklerinin geliştirilmesi oldu.