Girişimci olmak isteyenleri başarıya götürecek stratejiler

Girişimci olmak isteyen birçok insandan bazısı bu hayalinin peşinden gidebiliyorken bazısı daha yolun başında hayalinden vaz geçiyor. Kimisi çıktığı yolda başarısızlığa uğruyorken kimi ise hayallerinin bile ötesinde bir başarıya ulaşabiliyor. Peki, onları birbirinden farklı kılan ne? 

Yeni bir iş kurma, işiyle ilgili bir alanda hayallerini gerçekleştirme gibi hedefleri olan kişilerle yaptığımız koçluk çalışmalarından yola çıkarak bir analiz yapmak gerekirse, çalışmalarımıza konu olan ve girişimci olmak isteyenlerin karşılaştığı bazı psikolojik ve fiziksel engeller şu şekilde sıralanabilir:

PSİKOLOJİK ENGELLER

  1. KARAR ALMA SÜRECİNİN ERTELENMESİ: Yeni bir hedefe doğru yol almaya karar verme sürecinde, çeşitli sebepler bahane edilerek karar vermekten kaçınma durumunu görebiliyoruz. Karar verildiği anda harekete geçmek zorunda olmanın yarattığı psikolojik baskı ile günlük hayatın rutininde karşılaşılan farklı zorluklar yüzünden ayrıntılı düşünme fırsatı bulunmadığı ve ya saha araştırmasının yapılamadığı açıklamasıyla karşılaştığımızda, aslında bunların tamamen bir bahane olduğu danışanlar tarafından fark edilebiliyor.

 

  1. BAŞARISIZ OLMA KORKUSU: Para, zaman ya da statü kaybetme korkusu başarısızlık korkusunun alt birimleri olarak kendini gösteriyor. Yeni bir iş kurmak ya da mevcut işinde farklı bir alana yönelmek isteyenler bulundukları durumdan daha kötü bir noktaya gelmekten çekiniyorlar. Bununla birlikte başarısız olarak etiketlenme ve kendi deyimleriyle rezil olma korkusu yaşayabiliyorlar. Danışanlar; başarıların başarısızlıklardan çıkarılan dersler neticesinde form alabileceğine evrilttikleri bakış açısıyla başarısızlığa karşı hazır ve vereceği duygusal tepkiyi şekillendirebilecek güce sahip oldukları bir noktaya gelebiliyorlar.

 

 

  1. RİSK ALMA CESARETİNE SAHİP OLMAMA: Risk alma, kaybetmeyi göze almak anlamına gelebilir. Kimi insanlar risk almada diğerlerine göre daha başarılılar. Bir b planına sahip olan kişilerin daha kolay risk alabildiğini görüyoruz. Eğer kişi başarısızlık durumunda ne yapacağını bilmiyorsa, bu bilinmezlik onu kaçışa yöneltebiliyor. Danışanlar, koçluk çalışmasının ilerleyen safhalarında girişimciliğin deneme yanılmalardan payını alarak, gelecek stratejilerini belirlemek olduğu yorumuna ulaşarak bir farkındalık yaşayabiliyor ve kendi b planlarını oluşturabiliyorlar.

 

  1. YALNIZ KALMA: Hayallerini gerçekleştirmek istedikleri alanda kendilerine inanan birini bulamadıkları ve hatta hayallerinin gerçekleştirilemez olduğu kendilerine söylendiği zaman motivasyonları kırılabiliyor. Girişimci adayları, olumsuzluklara kulaklarını tıkamanın ve kendilerini ilerlemek istedikleri yolda gerçekçi yaklaşımlarıyla destekleyen kişilerle iletişimi sıklaştırmanın iyi olabileceğine karar verdikleri zaman yollarında daha rahat ilerleyebiliyorlar.

FİZİKSEL ENGELLER

 

  1. FİNANSAL PROBLEMLER: Girişimcilerin en sık karşılaştığı engel, yatırım için sermaye bulmak. Finansal açıdan doğru kaynakları keşfetmek ve alınacak riske göre adımlar atmak için, bu yoldan geçmiş kişilerden fikir almak, onların hatalarını dinlemek, duyduklarını analiz etmek, piyasaları yakından takip etmek ve çalışmak istedikleri alana geniş perspektiften bakmak sorunu çözmekte yardımcı olabiliyor.

 

  1. YALNIZ DEVAM ETMEK YA DA EKİP KURMAK KONUSUNDA YAŞANAN KARARSIZLIK: Yalnızlık bazı insanlara korku bazılarına cesaret veriyor. Alacağı riskten etkilenecek başka kişilerin de olması kimi girişimcilerin psikolojik olarak zorlanmalarına sebep olabiliyor. Bu durumda işe yalnız başlamayı ya da başarısızlık durumunda hayatında çok büyük değişiklikler olmayacak cesur kişilerle devam etmeyi seçebiliyorlar. Ekip kurma ise biz koçlara başlı başına ayrı bir çalışma konusu oluyor. Çünkü girişimcinin çalışabileceği özelliklere uygun ve hedeflenen yolda o işi için doğru insanların seçilmesi ayrıntılı analizler gerektiriyor. Doğru insanları bulan girişimci çok daha rahat bir duygu durumuyla yoluna devam edebiliyor.

 

 

  1. BÜROKRATİK ENGELLER: Girişimcinin idari ve bürokratik süreç konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması geri çekilmeye yol açabiliyor. İşi uzmanıyla yapmak ise girişimcilere güvende hissettiriyor ve hareket olanağı tanıyor.

 

  1. SAHA ARAŞTIRMASI: Çalışılacak alanın olanakları, sınırlılıkları ve zorlukları konusunda yeterli bilgi sahibi olmamak, bu alanın gelecek vizyonu ile ilgili ön görüde bulunamamak da girişimcileri korkutan faktörler. Geniş çaplı ve derinlemesine bir araştırma yapmaya, teknolojiden faydalanmaya, başkalarının tecrübelerinden faydalanmaya karar verenlerin daha bu konuda her hangi bir adım atmadan daha güvende hissettiklerini koçluk çalışmaları sonucunda sıklıkla görüyoruz.

 

Sonuç olarak; girişimciliğin araştırma, cesaret, doğru analiz, ön görü ve yapılandırma becerisi gerektirdiğini fark ederek sakin ve güvenli adımlarla hareket edenlerin daha rahat yola aldığına tanık oluyoruz.

Pablo Picasso’nun söylediği gibi: “Hedeflerimize ancak hararetle inanmamız ve şiddetle hareket etmemiz gereken bir plan aracıyla ulaşılabilir. Başarıya giden başka bir yol yok.”

Belma Alper Uğurlu

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu