Gaziantep gıda sektöründe küresel oyuncu olma yolunda ilerliyor

Gaziantep’te düzenlenen ve Ortadoğu’nun en büyük gıda fuarı olan ‘MFF Ortadoğu Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı’nın bölgesel ve uluslararası arenada ses getirmesi; sektör üretici ve ihracatçılarının geleceğe dair umutlarını yükseltti.

Katılımcılarına hem ticari ilişkiler geliştirme hem de ihracatlarını artırarak küresel pazarlara açılma imkanı veren fuarın ilk kez düzenlenmesine rağmen sağladığı katılım ve başarılı ticaret anlaşmaları; kentin en önemli oda ve birliklerini; Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ‘vizyon’ toplantısında bir araya getirdi.

12 ülkeden büyükelçilerle birlikte 36 farklı ülkeden gelen ve 1.011 profesyonelden oluşan profesyonel alım heyetini ağırlaması ile dikkat çeken fuarı, Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Balkanlar’dan Orta Asya ve Amerika’ya 2 bin 500’ü yabancı olmak üzere 20 bin kişi ziyaret etti.

175’in üzerinde firma ile görüşme yapılan ve220’den fazla markanın ürünlerinin incelendiği fuarda,sağlanan bağlantılarla Türkiye’nin yıllık gıda ve gıda teknolojileri ihracatına en az yüzde 3’lük katkı sağlanmasının beklenmesi; Gaziantep Sanayi Odası’nı (GSO) harekete geçirdi.

Fuar sonrası GSO ev sahipliğinde ‘MFF Ortadoğu Gıda Fuarı ve Gaziantep Gıda, Ambalaj ve Makineleri Sektörü Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi.

Toplantıda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde; Gaziantep Sanayi Odası ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğinde, Gaziantep Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Gaziantep Ticaret Borsası’nın destekleriyle düzenlenen fuarın Gaziantep ve bölge sanayisi ile ihracatına sağladığı katkılar değerlendirildi. Önümüzdeki yıllarda düzenlenmesi planlanan fuarla ilgili organizasyonel hazırlıklar, hedef pazar stratejileri, katılımcı profilinin genişletilmesi ve uluslararası iş birliklerinin artırılmasına yönelik yol haritası da toplantıda kapsamlı olarak masaya yatırıldı.

Toplantıya; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve GSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aslansoy, Nobel Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcıları Abdülkadir Sökücü, Arif Seçkin, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Can Koçak, Bora Tezel, Melike Yüksel, Kenan Durur ve İbrahim Kara katıldı.

Gıda, ambalaj ve makineleri sektörünün mevcut durumu ve karşılaştığı yapısal sorunlar, üretim maliyetleri, tedarik zinciri zorlukları ile yeni pazar arayışlarının da ele alındığı toplantıda, küresel rekabet gücünün artırılması, markalaşma, yeşil dönüşüm, dijitalleşme süreçleri ve AR-GE desteklerinin genişletilmesi noktasında istişarelerde bulunuldu.Toplantıda, oda, borsa, birlik başkanları ile sektör temsilcileri, MFF Ortadoğu Gıda Fuarı’nın Gaziantep’in fuar merkezi olma vizyonuna büyük katkı sağladığını, katılımcı firmalara yeni iş bağlantıları kurma fırsatı sunduğunu, bölgedeki girişimcilik potansiyelini canlandırdığını ve sektörün küresel pazarda daha görünür hale gelmesini sağladığını ifade etti.

Gaziantep’in gıda ihracatında yılın ilk 5 ayındaki performansını ortaya koyan veriler ise, kentin bu alandaki taşıdığı önemi gözler önüne serdi. 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin gıda ihracatında Gaziantep’in gıda ihracatı payının yüzde 13’e ulaştığını gösteren verilere göre, Gaziantep iller genelinde ‘tarımsal sanayi ve hububat ürünleri ürün grubu’ ihracatında İstanbul’dan sonra 2. sırada yer alıyor. 2025 yılı Mayıs ayında Gaziantep’ten yapılan gıda ihracatı geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 6,8 artarak 316 milyon 385 bin dolara ulaşırken, 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde Gaziantep’ten yapılan gıda ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 oranında artarak 1 milyar 465 milyon 895 bin dolar oldu. 2024 ve 2025 yılları Ocak–Mayıs dönemlerinde Gaziantep’ten gıda sektörüne ilişkin ürün gruplarından yapılan en fazla ihracat ise; tarımsal sanayi ve hububat ürünleri, kuru meyve mamullerinde ve meyve sebze mamullerinde gerçekleşti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, MFF Ortadoğu Gıda Fuarı’na ilişkin değerlendirmesinde, fuarın doğru metotlarla doğru sonuçlar elde edildiğini net bir biçimde ortaya koyduğunu belirtti. İkili iş görüşmelerinin önemine dikkat çeken Şahin, bu sürecin verimli iş birliklerine zemin hazırladığını vurguladı. Gaziantep’in gastronomi şehri ünvanını tesadüfen almadığını ifade eden Şahin, kentin bugüne kadar 107 coğrafi işaret tescili aldığını ve Gaziantep Sanayi Odası’nın 2008 yılında Antep Baklavası ile Avrupa Birliği’nden aldığı ilk coğrafi işaret tescilinin kentteki vizyonun bir yansıması olduğunu kaydetti. Şahin, ekip olarak bu süreçte ellerinden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu