“Çalışan insan enflasyon karşısında ezdirilmemeli”
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı EBSO Meclis Başkanı İbrahim Kökçüoğlu yönetiminde yapıldı.
Mecliste konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu 2024 Türkiye ilerleme raporunun geçen yılkiyle aynı olduğunu ve AB’nin Türkiye’yi vize konusunda oyaladığını vurguladı. Merkez Bankası enflasyon tahminlerini revize ettiğini dile getiren Yorgancılar, bir sene daha kaybetmeyi göze aldıklarını ancak enflasyonun Türkiye’nin gündeminde olmaması için radikal kararlar alınması gerektiğinin altını çizdi. Yıl sonu gelmesiyle birlikte asgari ücretlerle ilgili konuşulan yüzde 45’lere varan rakamların enflasyonu artıracak rakamlar olduğuna vurgu yapan Ender Yorgancılar, “Çalışan insan enflasyon karşısında ezilmemeli. Gerçek hak ettiği parayı almalı. Net eline geçen gelir üzerinden vergi dilimine tabi tutmalı, brütten değil. Bu sefer eline geçen para daha yüksek olacak” açıklamalarındaki bulundu.
Yorgancılar “AB komisyon raporu geçen yılın bire bir aynısı. Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğu belirtilmiş. Katılım müzakerelerinin 2018’den bu yana durma noktasında olduğu anımsatılarak, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı ve temel haklara ilgili ciddi endişeler olduğu belirtilmiş. Türkiye’nin işleyen bir piyasa ekonomisi konusunda oldukça ileride bulunduğu ifade edilmiş. Vizeyle ilgili ise vize serbestisi yol haritası kapsamında öne çıkan hiçbir kriterin yerine getirilmediği diyor. Biz büyükelçiliklere müracaat ettiğimizde ‘eleman yok ondan dolayı vize veremiyoruz’ diyorlar. O zaman burada başka bir sıkıntı var. Vize konusuyla ilgili büyükelçiliklerde ve bizim ülke olarak yapmamız gerekenler var olduğunu ve bunu yerine getirmemiz gerektiğini anlıyoruz. AB bizi oyalıyor” diye konuştu.
Merkez Bankası enflasyon tahminlerini revize ettiğini aktaran Yorgancılar, yüzde 45 seviyelerine konuşulan asgari ücret artış oranının enflasyonun artıracağını belirtip, “MB yıl sonu hedefi 45’lerde beklendiği, OVP yüzde 10 civarında bir sapma gösteriyor. 2 sene önce enflasyon yüzde 85’ti. Yüzde 45’e inmesi çok güzel. Bu başarıdır. Ama bu sadece MB’nin politikalarıyla, para politikalarıyla bu hale geldi. Önümüzdeki yıl yapılacak olan enflasyon beklentisi de yüzde 21’e düştü. Bunu yakalarsak büyük başarı. Ama bir şey var. 18 Kasım’da 3’üncü dönem peşin vergi beyannamelerini verdik. ‘Stoklarla ilgili enflasyon değerlendirmesi yapacaksınız’, ‘Bir önceki dönem baz alacaksınız’ dediler. Yani bu mart ayı oluyor. Ancak bu ertelendi. Bu sefer bir önceki dönem ocak ayı oluyor. Ocak ayı mı, mart mı? Herkes mart baz alarak yaptı. Bununla ilgili bir açıklama yapmadılar. Bu kadar ufak bir konuya dahi insanlardan soru işareti bırakmayacak şekilde açıklamadılar. Enflasyonda bu rakamı tutabiliriz, ama nasıl tuttururum önemli olan bu. Yüzde 85’den 45’e gelmesi, 45’den 21’i inmesini hedefliyorsak para politikası ve maliye politikası önemli. Güven veren program, hukukun adil ve hızlı işlemesi, gıda enflasyonun düşürülmesine yönelik tarımsal destekler ve verilerin doğru ölçülmesi gerekmektedir. Burada en büyük fedakarlık sanayiciye, çalışan kesime sabretmek düşüyor. Biz gerekirse bir sene daha kaybedelim ama bir daha enflasyon Türkiye’nin gündeminde olmamalı. Bunun için radikal kararları alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yorgancılar şözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama başka bir gerçek var. Çalışan insan enflasyon karşısında ezilmemeli. Gerçek hak ettiği parayı almalı. Net eline geçen gelir üzerinden vergi dilimine tabi tutmalı, brütten değil. Bu sefer eline geçen para daha yüksek olacak. Bir başka konu ise, EYT ile bunu yaşadık. Aralık sonuna kadar çalışandan asgari ücretteki belirsizlikten dolayı emekli olup olmamakla ilgili ayrım içerisindeler. Asgari ücretteki rakam düşük olursa şimdi emekli olursa daha yüksek maaş alacak. Ocaktan sonraya kalırsa emekli maaşı daha düşük olacak diye değerlendirmeler yapılıyor. Bunların ortadan kalkması için ücret politikasındaki vergi sisteminin yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. Ücretteki vergilendirme mutlaka enflasyona paralel vergi dilimleri artırılmalıdır. O zaman çalışanın eline ocaktaki aldığı maaş martta değişmeyecek, haziranda veya temmuzda değişecek” dedi.