Boşluğa “ışık” sızdı
Gazete Yenigün’den Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre Işıkçılar Cemaati’ne ait olduğu bilinen İhlas Vakfı, İzmir’deki yetersiz kapasiteli yurdun ardından ilk geniş kapasiteli yurdunu Buca Atatürk Mahallesi’nde açtı.
30 Eylül tarihi itibariyle üniversiteler açıldı. İktidar her fırsatta, Türkiye’nin tamamına üniversite yapılması ile övünürken öğrenciler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine yurtsuz kaldı. AK Parti iktidarının öğrencilere yeterli yurt imkânı sunmaması nedeniyle ortaya çıkan barınma boşluğunu tarikat ve cemaatlere ait yandaş vakıf ve dernekler dolduruyor. Tarikat yurtlarında Işıkçılar Cemaati’ne ait olduğu bilinen İhlas Vakfı, İzmir’deki yetersiz kapasiteli yurdun ardından ilk geniş kapasiteli yurdunu Buca Atatürk Mahallesi’nde açtı. İzmir Yusuf Ziya Yalçın Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu’nun açılışı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilirken, yapının bin 600 metrekarelik alanda 6 katlı olarak inşa edildiği öğrenildi.
Geçtiğimiz yıllarda cemaat yurtlarındaki baskının gençleri intihara sürüklediği iddia edilmişti. Ancak Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın kaldığı cemaat yurdunda intihar etmesiyle iddiaların doğruluğu ve baskı gözler önüne serilmişti. Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın kaldığı cemaat yurdunda intihar etmesiyle baskı gün yüzüne çıktı. Işıkçılar Cemaati’nin yanı sıra İzmir’de uzun zamandır tarikatlar çalışmalarını sürdürüyor. Çiğli’de Süleymancılara ait bir yurt inşa edilmek istenirken Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi harekete geçmişti. Karabağlar’da ise AK Partili eski meclis üyelerinin de işin içinde olduğu kaçak bir şekilde İsmailağa Cemaati tarafından yurt yapmak amacıyla inşa edilen yapı, İzmir Valiliği’nin güvenlik önlemleri almaması sebebiyle yıkılamamıştı. Tarikatlara alan açmak için yurt sorunu yaratıldığını söyleyen Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Av. Emel Diril, “Cemaatler her gün çalışıyor ve boşluk kalan alanları dolduruyor” şeklinde konuştu.
2016 yılından önce iktidar tarafından öğrencilerin FETÖ yurtlarına yönlendirildiğini hatırlatan Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Elbey Kale, “Şimdi de günümüzün tarikatlarına yönlendiriliyor. Biz Kredi Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan öğrencilerin mağdur olmaması yurt yapılması için sürekli iletişimdeyiz. Ancak belli şartları oluşturmak için çocukları tarikatlara yönlendiriyorlar” dedi.
Yurt açma konusunda belediyelere çağrıda bulunan Kale, “Bu konuda CHP’li belediyelere çok büyük sorumluluk düşüyor ve bu sorumluluktan kaçmamak lazım. Belediyeler yurt açmalı, bu konuda belediyelerle görüşüyoruz. Çocukları tarikatlara teslim edilmemesi için mücadele ediyoruz. Bu konuyu sıcak tutmamız lazım. Birkaç hafta içinde yurt bulamayan çocuklar okullarını dondurup memleketlerine dönmek zorunda kalıyor. Çocuklarımız geleceğimizdir” ifadelerine yer verdi.
Çiğli Güzeltepe’de tarikat yurduna karşı mücadele eden Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi’nin Sözcüsü Av. Emel Diril, denetimsizliğe dikkat çekti. Tarikatlara alan açmak için yurt sorunu yaratıldığını söyleyen Diril, “Bu özel yurtların denetimini 2013 yılında MEB’e bağlıyorlar. Burada ciddi bir denetimsizlik var. Yakın bir örnek verecek olursak Güzeltepe’de daha yurt açılmadan 20 Ağustos’ta yangın meydana geldi. Bu trajik bir şey, içinde çocuklar olabilirdi. Sanıyorum haber yaparken çarpıcı olmak için alevi ya da Kürt nüfusuna dikkat çekiliyor. Ancak bu doğru bir vurgu değil. Aslında doğru vurgu cemaatlerin her gün çalışıyor olduğu ve boşluk kalan alanları dolduruyor. Kamu hizmeti olarak yapılması gerekenler yapılmadığında ve bilerek bu boşluklar yaratıldığında kent merkezinde haberimiz oluyor ama Anadolu’nun uzak köylerindeki durumu bilemiyoruz. Tarikat ve cemaatlere karşı mücadele vermek, laiklik kavramının içini doğru doldurmak , dinci gericiliği ve siyasal İslam’ı doğru ifade ederek halka anlatmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.