Alayına isyan,İnadına Göztepe
Bir Helenio Herrera sözü.
.”Futbol bütün yönleri ile oynandığı zaman mağlubiyetler de güzeldir”
“Bu tarifin içindeki şahane vitrini Mithatpaşa Stadı 180 dakikalık Göztepe ekibinin ayaklarında şaşkın şaşkın seyretmek zorunda kaldı. İzmir’in sarı kırmızılı top bölüğü “futbolu sadece gole bağlayan”lara unutulmayacak dersler verdi . Adsız,reklamsız,bir bayram balonu gibi şişirilmemiş takım futbolun sadece “kaleci mağlup etmek”ten ibaret olmadığını ispat etti. Göztepe bütün oyun planlarında daha önce bir kafada toplanmış bir satranç tahtası gibiydi. Her hareket bir ölçüye,her davranış bir gayeye bağlı idi. Takım bağlılığı bir ünlü kolejin günlük programına benziyordu.
Gürsel’e bakıyordunuz. Klası ile gençliği ile vücut kavgası ve ayakları ile karşı defansların bütün tedbirlerini ezerken herşeyi Göztepe için yapan delikanlıydı. Nevzat’ın boş saha şiirinde Ege ekolünün bütün zerafeti geziniyordu. Çağlayan öldürdüğü bütün topları bir taaruz adamı gibi kullanırken tribünlere gözlerini kapamış, kulaklarını tıkamıştı. Seracettin’i, Sümer’i, Sedat’ı, Halil’i, Ali’yi ve diğerlerini de bu “becerekli çember”in dışında düşünmemek gerek. Orta boşluktan derin deparlara giren beş forvetini daima markaj adamlardan kaçıran sarı kırmızılılar sahalarında “toplu sözleşme”yi en kudretli uygulayan takımdı.
Adnan Süvari ve Göztepe karşısında Saint Pierre Kilisesi’inde geziyormuşçasına bir hürmet duymamız gerek.15 yıldır bir “Apikoğlu Sucuğu”gibi durmadan reklam edilen İstanbul futbolu artık sadece “sayı tabelası”ndadır. Bu gerçek bir taşra takımı tarafından üç büyüğün kafasına nazik bir çekiç gibi “tık tık”vuruştur. Göztepe’yi sevmek, Göztepe’ye bağlanmak lazımdır. Eğer futbolumuzun geleceği bakımından ülkemizde modern futbolun yerleşmesini istiyorsak”
Bu edebi satırlar rahmetli spor yazarı İslam Çupi’den bir Galatasaray maçı sonrası.Yazı Sportmen Dergisi 19 Şubat 1963 tarihli 8.sayısında yayınlanmış. Kolejde okuduğum o yıllarda ben de Sportmen dergisine çeviriler yapıyordum..Almus Vreskala’nın sahipliğindeki derginin yazı işleri müdürü Güneş Özaltay’dı. Rahmetli babam Ali Kenan Sevinç de futbol hakemi olarak yazılar yazıyordu dergiye.
Göztepe 99 yaşında ve tekrar Süper Lig’te. Futbolun ilk oynandığı şehir İzmir’in temsili çok önemli. Bu başarıda onursal başkan Mehmet Sepil, Danimarkalı başkan Rasmus Andersen, teknik direktör Stanimir Stoilov, teknik ekip ve futbolcular kadar 12.adam Göztepe seyircisinin katkısı büyük. Levent Yüksel’in “Medcezir”ini sadece kendi mabedleri olan o güzel statta değil her yerde yankılandırdılar.
“Fırtınam, felaketim, hasretim “
Erkan Sevinç