150 milyon yıllık yılanyıldızı bulundu
Bugün yaşayan pek çok yılanyıldızı ve bazı denizyıldızı türleri bölünerek eşeysiz üreme yoluyla çoğalıyor. Bu süreçte yıldızın ikiye bölünmesinin ardından bu parçalar eksik kısımlarını üretiyor. Ortaya çıkan iki yeni yıldız ilk canlının klonu olduğundan bu üreme biçimi klonal çoğalma diye adlandırılıyor.
Halihazırda bu yöntemle üreyen yıldızların eşit iki parçaya ayrıldığı ve 5 değil 6 kolu olduğu bilinse de bu çoğalma yönteminin kökenleri gizemini büyük ölçüde koruyordu
Almanya’da 2018’de gün yüzüne çıkarılan bir yılanyıldızı fosilini inceleyen araştırmacılar bu tarihe ışık tuttu. Yaklaşık 150 milyon yıl önceye denk gelen Geç Jura Dönemi’nde deniz timsahları ve köpekbalıkları gibi canlıların yaşadığı bir lagün olan Nusplingen kireçtaşı yatağında keşfedilen fosil, bölgedeki koşullar nedeniyle çok ayrıntılı bir şekilde korunmuş.
Yılanyıldızının üç kolu dikenlerle kaplı ve kalınken diğerlerinin daha kıvrımlı yapıda ve ince olması dikkat çekiyordu. Canlının, tam eksik parçalarını yeniden üretirken fosilleştiği anlaşıldı.